Головна Новини Суспільство Наука та освіта Нудно не було: 5 самих божевільних правителів в історії
commentss НОВИНИ Всі новини

Нудно не було: 5 самих божевільних правителів в історії

Більше за все, не пощастило придворним і підданим

23 грудня 2020, 00:50
Поділіться публікацією:

Коли людина божеволіє, це в першу чергу проблема для неї та її близьких. Гірше, коли безумство стосується людей, які мають доступ до влади. Але коли мова йде про правителя цілої країни, то тут все вже зовсім погано. Звичайно, далеко не всі вони стали лихом для своїх країн — деякі правили цілком непогано.

Нудно не було: 5 самих божевільних правителів в історії

найбожевільніші правителі в історії (фото з відкритих джерел)

Карл VI Божевільний, король Франції (1368-1422)

Нудно не було: 5 самих божевільних правителів в історії - фото 2

У 1392 році король вперше переніс тривалу гарячку. Після цього Карл VI страждав дратівливістю, він виходив з себе через будь-який гучний або різкий звук. Наприклад, під час полювання в лісі Ле-Ман король накинувся на свого пажа і заодно вбив кілька людей. Прийшовши до тями, правда, довго вибачався перед сім'ями убитих і призначив їм щедрі пенсії. Хворобою короля була стривожена вся країна, заради його одужання проводились меси та влаштовувалися паломництва. Надалі хвороба короля придбала циклічний характер, періоди божевілля змінювалися просвітленням, коли ніщо не нагадувало про те, що сталося, і Карл міг цілком успішно займатися своїми обов'язками.

Генріх VI, король Англії (1422 — 1461)

Нудно не було: 5 самих божевільних правителів в історії - фото 3

Більшістю істориків Генрик VI оцінюється як недалекий і слабкий правитель, деякі вважають його несповна розуму. Члени англійського двору стверджують, що правитель без приводу закочував очі й довго перебував у такому стані, а часом і зовсім впадав в кататонічний ступор. На тлі всього цього в Англії посилювала свій вплив династія Йорків, яка в певний момент стала активно боротися за владу. У підсумку в 1455 році, почалося знамените протистояння Ланкастерів і Йорків, більш відоме як Війна Червоної та Білої троянд.

Ерік XIV, король Швеції (1560 — 1568)

Нудно не було: 5 самих божевільних правителів в історії - фото 4

Ерік був освіченою людиною з артистичними задатками, який прагнув до політичної влади, але вже в ранні роки його правління виявилися ознаки душевного розладу, які в результаті розвинулися в шизофренію. Він міг страчувати людей лише за те, що ті засміялися в його присутності. Деякий час він вважав себе власним братом. Мислення короля було явно порушено, він усюди бачив таємні знаки та на змови

Крістіан VII, король Данії та Норвегії (1749-1808)

Нудно не було: 5 самих божевільних правителів в історії - фото 5

Найбільше на світі молодий правитель любив відвідувати борделі Копенгагена. З віком у нього ще й посилилися симптоми шизофренії. В результаті такого стану справи правління перейшли в руки його дружини та особистого лікаря, німця доктора Струензе. В ході державного перевороту короля розвели з королевою, а Струензе відрубали руки та голову, Крістіана відлучили від влади. Крістіан VII просто тижнями сидів у своїх покоях, малював дивні обличчя й писав нескінченні рядки "Я повинен був врятувати їх обох", маючи на увазі дружину і Струензе.

Отто I, король Баварії (1848-1916)

Нудно не було: 5 самих божевільних правителів в історії - фото 6

Протягом 27 років свого "правління" Отто ростив бороду і "турбувався з різних приводів". З ним було заборонено вітатися під час прогулянок. Іноді божевільний король зупинявся в кутку, бурхливо жестикулював і говорив з уявним співрозмовником. Ці напади змінювалися нападами повної апатії, які могли тривати днями. Найбільше Отто ненавидів, коли закривають двері. Всі двері протягом дня були в замку відкриті. Якщо король знаходив замкнені двері, то приходив в лють і бив в неї кулаками.

Раніше видання "Коментарі" повідомляло, які стародавні методи лікування варто забути раз і назавжди.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення


Новини