Головна Новини Суспільство Наука та освіта Нобелівська премія з економіки 2021: чи можливі експерименти над суспільством
commentss НОВИНИ Всі новини

Нобелівська премія з економіки 2021: чи можливі експерименти над суспільством

Дослідження вчених-лауреатів розкриває таємниці економічних відносин, які стосуються кожного

12 жовтня 2021, 17:05
Поділіться публікацією:

Імена лауреатів премії Державного банку Швеції ім. Нобеля у галузі економіки оголошено 11 жовтня 2021 р. на урочистій прес-конференції, яка відбулась у Шведській академії наук у Стокгольмі.

Нобелівська премія з економіки 2021: чи можливі експерименти над суспільством

Нобелівський комітет оголошує лауреатів премії у галузі економіки у 2021 р. - скрін трансляції прес-конференції у Youtube

Премію отримали троє вчених: канадсько-американський економіст Девід Кард та двоє американців — Джошуа Ангріст та Гвідо Імбенс. Відзначено роботу Карда "за емпіричний внесок у економіку праці" та дослідження Ангріста й Імбенса щодо внеску "в аналіз причинно-наслідкових зв'язків".

Під час оголошення переможців представник комітету  Ева Мурк (Eva Murk), професорка, коротко пояснила суть відзначених відкриттів.

Джошуа Енгріст та Гвідо Імбенс запропонували методологію, за допомогою якої можна провести реальний експеримент для дослідження того чи іншого суспільного явища. Для вивчення складних систем, до яких належать і процеси в економіці, використовують зазвичай математичні моделі. Вони можуть допомогти зрозуміти причинно-наслідковий зв'язок між рівнем освіти і заробітною платою, імміграцією в країну та рівнем зайнятості населення, локдауном і поширенням інфекції. Сучасні моделі  включають у себе все більше даних про суспільство і про зв'язки у ньому. Однак прогнози все ще не досить вірні, так як не можливо врахувати абсолютно всі чинники.

Недосконалість математичних моделей перемагається контрольованими експериментами. Але у суспільстві ніхто не дозволить проводити подібні експерименти. Крім того, люди будуть діяти відповідно до власних міркувань, а не примусово. Дослідники-лауреати запропонували методологію природних експериментів. Беруться два процеси, які реально відбулись у суспільстві, один з яких – випадковий. Наприклад, вивчалось явище: чи вплинула участь американських солдат у В'єтнамській війні, куди вони призивались випадковим чином, на розмір заробітків через деякий час. Такий природній експеримент у реальних умовах допоміг ученим з'ясувати, чи дійсно є причинно-наслідковий зв'язок між подібними процесами. 

Девід Кард та його колеги вивчали припущення: якщо у країні встановлять мінімальний розмір заробітної плати, то це зменшить кількість робочих місць. Дослідження проводились у двох штатах США, в одному з яких підняли нижню межу заробітку. З'ясувалось, що припущення невірне: у США немає однозначного причинно-наслідкового зв'язку між встановленням мінімального рівня оплати праці і кількістю робочих місць.

Про лауреатів Нобелівської премії миру у 2021 р. видання "Коментарі" інформувало своїх читачів раніше. 




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини