Головна Новини Суспільство Наука та освіта Жодної магії: вчені пропонують штучно викликати дощі
commentss НОВИНИ Всі новини

Жодної магії: вчені пропонують штучно викликати дощі

Вчені придумали, як перетворити звичайні хмари на дощові

22 липня 2020, 08:42 comments1220
Поділіться публікацією:

Викликати дощі з допомогою спеціальних установок запропонували вчені з Росії та ОАЕ. Такі апарати могли б врятувати від посухи ті куточки планети, де опади трапляються вкрай рідко. Результати дослідження опублікував журнал про науку "Atmospheric Research".

Жодної  магії: вчені пропонують штучно викликати дощі

Фото: habr.com

Проблема посушливих регіонів в тому, що хмари там не можуть самостійно вирости до розмірів дощових, стверджують вчені. Вони пропонують за допомогою спеціальної установки розігрівати хмари і, так би мовити, таким чином їх вирощувати.

Як апарат, котрий буде нагрівати хмари, дослідники пропонують використовувати метеотрони. Перебуваючи на землі, вони пускають у небо потужний тепловий струмінь. Такий може піднятися на висоту до трьох або навіть чотирьох кілометрів.

"Ми порахували, що температура теплового струменя повинна бути вищою десь на 10-20 градусів, ніж температура навколишнього середовища. Можна, звичайно, і більше, але тоді повітря в струмені буде сухим, що не бажано. Воно повинно залишатися вологим. Також важливо, щоб швидкість струменя була від 25 до 100 м/с. Тільки в цьому випадку він зможе досягти нижнього краю хмари", — розповів професор Роберт Закинян, який є співавтором дослідження.

Досягти такої швидкості можливо, тільки якщо використовувати в установках турбореактивні двигуни, додав він. Такі, наприклад, застосовують у літаках.

Випробування першої установки завершилися успішно, — йдеться в статті. Але поки що вчені працюють над її вдосконаленням і повністю не розкривають технологію.

Раніше "Коментарі" розповідали, де сьогодні, 22 липня, в Україні пройдуть грозові дощі. До речі, спеціальні установки для цього не знадобляться.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення


Новини