Головна Новини Суспільство Наука та освіта Не лише Homo sapiens: вчені знайшли перший вид, який хоронив своїх родичів
commentss НОВИНИ Всі новини

Не лише Homo sapiens: вчені знайшли перший вид, який хоронив своїх родичів

Вчені описують нове відкриття як "вражаюче" і "шокуюче" та додають, що воно стирає ідею винятковості людини.

7 червня 2023, 19:55
Автор:
avatar

Slava Kot

Поділіться публікацією:

Згідно з новим відкриттям Homo naledi мав мозок на третину менший ніж Homo sapiens, попри це нове відкриття свідчить про високий інтелект цих гомінідів, адже вони проводили поховальні процеси. Про це повідомляє портал "Коментарі" з посиланням на видання ABC News.

Не лише Homo sapiens: вчені знайшли перший вид, який хоронив своїх родичів

Homo naledi. Фото з відкритих джерел

Вид Homo naledi був виявлений в умовній Колисці Людства в печерній системі під назвою "Висхідна зоря" (Rising Star) у 2013 році. Руки та ноги істоти виявились схожими на людські, однак мозок був на третину менший ніж у Homo sapiens.

Твердження, що більший мозок робить організм розумнішим частково спростований через нову знахідку науковців. Дослідники виявили у печері "Висхідна зоря" могили, які зробив Homo naledi, що жив тут у період 335-236 тис. років тому. Таким чином це перший нелюдський вид в історії, який займався похованням.

Дослідники почали припускати, що Homo naledi міг ховати мертвих у 2018 році, а в липні ці припущення підтвердились, адже вчені знайшли поховані скелетні останки у печері, а над ними були різні позначки. За словами палеоантрополога і дослідника печери Лі Бергера серед символів були трикутники, квадрати та знаки схожі на хештег.

За словами Бергера відкриття було "вражаючим" і "шокуючим", а також таким, що стирає ідею винятковості людини. Homo naledi мав мозок розміром із шимпанзе, однак практикував ритуальні поховання та поведінку, яку приписували раніше тільки людині.

На основі знайдених кісток вчені з’ясували, що Homo naledi мав вогонь, а також споживав тварин. Бергер додав, що до цього відкриття вони нічого не знали про поведінку виду. А тепер припускають, що Homo naledi міг навіть класти артефакти до могил померлих.

"Раптом ми перейшли від просто чудового уроку анатомії виду до цілої культури. Це був надзвичайний науковий момент, який призведе до науки, досліджень і нових відкриттів протягом наступних десятиліть", — сказав Бергер.

Наразі незрозуміло чи існувала якась взаємодія між Homo naledi та Homo sapiens, які існували одночасно близько 250 тис. років тому. Дослідники продовжують вивчати молекулярну біологію останків та перевіряють їх на схожість з Homo sapiens. Також невідомо як вимер цей нещодавно відкритий вид гомінід.

Раніше портал "Коментарі" повідомляв, що вченні під'єднали мозок мавпи до комп’ютера.

Також "Коментарі" писали про вчених, які використовують штучний інтелект для розшифрування аккадського клинопису.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини