Головна Новини Суспільство Наука та освіта Національна рада румунів просить припинити використовувати одну з мов в Україні
commentss НОВИНИ Всі новини

Національна рада румунів просить припинити використовувати одну з мов в Україні

Громадське об'єднання румунів в Україні звернулось до Зеленського, Шмигаля та Лісового, щоб Україна не використовувала неіснуючу мову.

18 травня 2023, 20:00 comments6866
Автор:
avatar

Slava Kot

Поділіться публікацією:

ГО "Національна рада румунів України" звернулась до українського керівництва з проханням офіційно скасувати термін "молдовська мова" на території України. Про це повідомляє портал "Коментарі" з посиланням на українського журналіста Андрія Цаплієнка.

Національна рада румунів просить припинити використовувати одну з мов в Україні

Прапори Румунії та України. Фото з відкритих джерел

Звернення від румунів України адресоване президенту України Володимиру Зеленському, прем’єр-міністру Денису Шмигалю та міністру освіти і науки Оксену Лісовому.

"Звертаємось до вас з проханням офіційно припинити використання радянської, російсько-імперської назви "молдовська мова" на державному та у публічному просторі України", — йдеться у заяві від ГО "Національна рада румунів України".

Організація просить розв'язувати проблему з викладанням вигаданої "молдавської мови" у закладах середньої освіти в Одеській області та забезпечити повернення у ці школи викладання румунської мови за єдиною програмою, подібною до тієї, які діє в закладах освіти в Закарпатській та Чернівецькій області.

Своє прохання "Національна рада румунів України" пояснює змінами в законах Молдови, яка нещодавно скасувала термін "молдовська мова" у своїй країні та замінила його на румунську мову.

Переглянути заяву "Національної рада румунів України" можна нижче:

Національна рада румунів просить припинити використовувати одну з мов в Україні - фото 2
Національна рада румунів просить припинити використовувати одну з мов в Україні - фото 3

Раніше портал "Коментарі" повідомляв, що президентка Молдови Майя Санду схвалила скасування молдовської мови.

Також "Коментарі" писали про реакцію Молдови на пропозицію збільшити чисельності російських "миротворців" у Придністров'ї, яка надійшла від російського представника невизнаної республіки до керівництва Кремля.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини