Головна Новини Суспільство Наука та освіта На тлі пандемії коронавірусу в світі відбулися несподівані зміни
commentss НОВИНИ Всі новини

На тлі пандемії коронавірусу в світі відбулися несподівані зміни

Багато городян побачили блакитне небо замість хмари забруднення

6 вересня 2021, 18:00
Поділіться публікацією:

В ООН розповіли, що у великих містах відбулося короткочасне, але різке зменшення числа шкідливих викидів в 2020 році на тлі пандемії COVID-19. Багато городян вперше за довгі роки побачили блакитне небо замість хмари забруднення. Про це сказано в звіті Всесвітньої метеорологічної організації (ВМО), у багатьох частинах світу як і раніше не дотримуються нормативів якості повітря.

На тлі пандемії коронавірусу в світі відбулися несподівані зміни

Коронавірус, фото з відкритих джерел

Ця тенденція збережеться і в 2021 році. Руйнівні лісові пожежі в Північній Америці, Європі та Сибіру вплинули на якість повітря для мільйонів людей, а піщані і пилові бурі накрили багато регіонів і пройшли через континенти.

"COVID-19 виявився незапланованим експериментом за якістю повітря і привів до тимчасових локальних поліпшень. Але пандемія не замінює стійких і систематичних дій щодо усунення основних факторів, що викликають як забруднення, так і зміну клімату, і таким чином захищає здоров'я людей і планети", — сказав Генеральний секретар ВМО професор Петтері Таалас.

Багато урядів по всьому світу відреагували на пандемію COVID-19 обмеженням зборів, закриттям шкіл і введенням карантину. Така політика сидіти вдома привела до безпрецедентного зниження викидів забруднюючих речовин.

У таких регіонах, як Китай, Європа і Північна Америка, короткострокове скорочення викидів, пов'язане з COVID, збіглося з довгостроковими заходами щодо зниження викидів, які привели до зниження концентрацій PM2,5 в 2020 році в порівнянні з попередніми роками. Збільшення PM2,5 над Індією було менш вираженим, ніж у попередні роки.

Діяльність людини, яка веде до викиду в атмосферу довгоживучих парникових газів, також збільшує концентрацію короткоживучого озону і твердих частинок в атмосфері.

Нарешті, зміни клімату можуть безпосередньо впливати на рівень забруднення. Наприклад, підвищена частота та інтенсивність хвиль тепла може призвести до додаткового накопичення забруднюючих речовин поблизу поверхні. Згідно з нещодавньою доповіддю Міжурядової групи експертів зі зміни клімату, частота та інтенсивність таких подій в майбутньому буде збільшуватися.

Спостереження за хімічним складом атмосфери, такі як ті, які координуються Глобальної службою атмосфери ВМО, необхідні для розуміння його стану і тенденцій. Вони допомагають поліпшити системи прогнозування і підтримують комплексну політику в області якості повітря і клімату.

Раніше "Коментарі" повідомляли, що в Греції звели 40-кілометрову стіну на кордоні з Туреччиною, щоб запобігти нелегальній міграції громадян з країн Близького Сходу. Міністр захисту громадян Греції Міхаліс Крісохоідіс заявив, що Греція здатна стримати неконтрольований рух мігрантів.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини