Головна Новини Суспільство Наука та освіта МОН б’є на сполох: заклади профосвіти очікує кадровий голод
commentss НОВИНИ Всі новини

МОН б’є на сполох: заклади профосвіти очікує кадровий голод

У МОН повідомили, чому закладам профосвіти в Україні в майбутньому буде не вистачати викладачів

1 грудня 2020, 14:30
Поділіться публікацією:

За декілька років Україна може зіткнутися з нестачею педагогічних працівників у закладах профосвіти. Про це повідомляє Telegram-канал МОН "Монограм".

МОН б’є на сполох: заклади профосвіти очікує кадровий голод

Фото з відкритих джерел

​​За даними аудиту профосвіти, середній вік викладача в Україні становить 47-48 років. Найменший середній вік зафіксовано в Рівненській області (45,6 років), а найбільший – в Одеській (48,7 років). В МОН кажуть, що якщо тенденція буде зберігатися, то за декілька років країна зіткнеться з дефіцитом педагогічних працівників.

На ситуацію вплинули такі фактори. По-перше, роботу викладача в училищі не вважають дуже престижно через негативні стереотипи щодо профосвіти. Як показало дослідження, проведене в червні цього року, лише 56% респондентів вважають профосвіту престижною або, імовірніше, престижною, тоді як 40% — непрестижною або, імовірніше, непрестижною.

По-друге, йдеться про низький рівень заробітної плати. Зазначається, що досвідчений майстер виробничого навчання, працюючи за професією, яку викладає, може заробити вдвічі більше за зарплату викладача.

Крім того, додають проблем незадовільні умови праці: застаріле обладнання та ремонт, брак витратних матеріалів.

Наступного року МОН запропонує викладачам закладів профосвіти нові програми стажування та обіцяє працювати над покращенням умов їхньої роботи. Зазначається й про плани поступово підвищити оклад педагогів таких закладів.

Нагадаємо, Уряд України в черговий раз переніс до 2022 року істотне підвищення мінімальної заробітної плати освітян. Було відтерміновано постанову, яка встановлювала мінімальну ставку викладацького складу шкіл в розмірі трьох мінімальних прожиткових мінімумів з 1 січня 2021 року. Розмір МПМ встановлюється щорічно головним фінансовим законом країни.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://t.me/UAmonogram/956
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини