Головна Новини Суспільство Наука та освіта Марсохід Perseverance здійснив успішну посадку на Марс
commentss НОВИНИ Всі новини

Марсохід Perseverance здійснив успішну посадку на Марс

Марсохід буде кілька років вивчати поверхню Марса і передавати всі дані на Землю

18 лютого 2021, 23:48 comments1260
Поділіться публікацією:








Марсохід Perseverance близько 30 хвилин назад став п'ятим марсоходом НАСА, який успішно приземлився на поверхню Марса після того, як пережив "сім хвилин жаху". Про це пише CNN.

Марсохід Perseverance здійснив успішну посадку на Марс

Марсохід Perseverance. Фото: НАСА

Це найбільший і досконалий марсохід, який агентство будь-коли відправляло на Червону планету. Він буде збирати дані та шукати ознаки давнього життя в кратері, в якому, як передбачається, близько 3,9 млрд років тому було озеро.

Цей момент став кульмінацією багаторічної підготовки вчених НАСА. Подивитися, як відбувався процес посадки марсоходу можна було на прямій трансляції з диспетчерської НАСА в Пасадені, штат Каліфорнія.


У марсохода вже встиг з'явитися власний канал в Twitter, де вже, до речі, з'явився перший пост:

Через кілька хвилин після успішної посадки на Марс машина передала перші знімки червоної планети. Вчені НАСА очікують, що це перші фото з тих, які ще належить зробити марсоходу і потім передати на Землю.

Марсохід Perseverance здійснив успішну посадку на Марс - фото 2
Марсохід Perseverance здійснив успішну посадку на Марс - фото 3

Відзначимо, сьогодні вперше за 9 років марсохід НАСА здійснив успішну посадку на Марс. Марсохід подорожував в космосі з моменту старту з мису Канаверал, штат Флорида, в кінці липня минулого року. Perseverance успішно подолав відстань у 292,5 мільйона миль (близько 500 млн км) від Землі.

Perseverance — це перша місія НАСА, яка буде шукати ознаки давнього життя на іншій планеті, щоб допомогти відповісти на головне питання: чи було колись життя на Марсі? Марсохід буде досліджувати кратер Джезеро — місце давнього озера, яке існувало 3,9 мільярда років тому, і шукати там микрофоссили в скелях і грунті.

НАСА висаджує марсохід на "червоній планеті" тільки раз на 10 років — останнім був Curiosity у 2012 році, який як і раніше працює на повну потужність. Минуло вже більше 3000 марсіанських днів з того часу, як він примарсився.

Дворічна місія Perseverance почалася з моменту його посадки на Марсі. Марсохід шукатиме свідоцтва древнього життя, вивчати клімат і геологію Марса і збирати зразки, які в кінцевому підсумку будуть повернуті на Землю у 2030-х роках.

З цієї причини Perseverance також є найчистішою машиною, коли-небудь відправленою на Марс, спроектованою так, щоб вона не забруднювала марсіанські зразки ніякими мікробами з Землі, які могли б дати неправдиві свідчення.

Відставний астронавт НАСА Рон Гаран зазначає, що посадка марсохода Perseverance на Марс має велике значення, тому що це перші кроки дослідження всієї нашої сонячної системи.

"Насправді все, що ми робимо в космосі, безпосередньо приносить користь життя на Землі, — зазначає Гран. — Це прямо впливає на нашу здатність пережити всі кризи, які можуть на нас звалитися, чи то виверження вулкана, чи глобальне потепління. Хоч би що там було, краще розуміння того, як працює планетарна наука, як функціонують планети та життєвий цикл планет, дуже допоможе нам тут, на Землі. І це також допоможе нам зрозуміти наше місце у Всесвіті.

Марсохід Perseverance здійснив успішну посадку на Марс - фото 4
Марсохід Perseverance здійснив успішну посадку на Марс - фото 5
Марсохід Perseverance здійснив успішну посадку на Марс - фото 6

Гаран вважає, що марсохід, який вивчає, чому на Марсі зараз немає життя, так само важливий, як і пошук ознак життя.

"Уявіть собі, якщо ми побачимо докази того, що колись на Марсі було життя. Я маю на увазі, що це було б дивно саме по собі. Але для мене, з іншого боку, ми хотіли б знати, чому там зараз немає життя. Ми хотіли б знати, чому планета, яка раніше мала воду і потенційно могла підтримувати життя, більше не має такої можливості. І це має неймовірні наслідки для нашого власного дослідження клімату тут, на Землі", — сказав Гаран.

Нагадаємо, напередодні космічний апарат Об'єднаних Арабських Еміратів успішно дістався до орбіти планети Марс.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини