Головна Новини Суспільство Наука та освіта Марсіанські озера: вчені вивчатимуть, чи було там життя
commentss НОВИНИ Всі новини

Марсіанські озера: вчені вивчатимуть, чи було там життя

Фотографії з Марсу показують місцевість, схожу на дельту річок на Землі

10 жовтня 2021, 02:09
Поділіться публікацією:

Вчені сподіваються побачити на Марсі сліди стародавнього життя, розповідає агентство ВВС.

Марсіанські озера: вчені вивчатимуть, чи було там життя

Підвищення Kodiak у кратері Jezero на Марсі - фото NASA надано ВВС

Науковці NASA впевнені, що марсохід Perseverance дістався до місця, де колись у давнину була найбільша ймовірність виникнення живих організмів. З лютого 2021 р. він перебуває є кратері Jezero, діаметром 47,4 км, і з тих пір зробив тисячі знімків. Аналіз знімків показав, що колись кратер був заповнений водою – тобто був озером. Озеро живилось річкою, яка впадала у водойму із заходу. Слід врахувати, що описана ситуація була можлива 3,5 млрд років тому, коли клімат на Марсі був зовсім іншим.

Дослідження марсохода свідчать, що у місці, де річкова вода зустрічалась з озерною, утворилась дельта – тобто клиноподібна місцевість, у якій потік води подрібнюється на кілька рукавів. Подібні умови є ідеальними для появи мікроорганізмів, які мали б залишити після себе якісь хімічні залишки. 

Sanjeev Gupta, професор Імперського коледжу у Лондоні, був одним з тих, хто вірив у шанси дізнатись щось нове у кратері Jezero. Він наполягав на тому, щоб марсохід підтвердив реальними знімками припущення по наявність дельти. У дельті земних річок є так зване "алювіальне віяло" – тобто віялоподібна ділянка, яка виникає тоді, коли швидкість потоку різко змінюється. У таких місцях буває багато поживних речовин, які випадають в осад і кам'янють. Марсіанські мікроорганізми могли б жити саме тут, хоча вони і ризикували б загинути у повенях. 

Особливе зацікавлення у вчених викликає підвищення під назвою Kodiak. На фотографіях видно горизонтальні шари породи, які утворюються при багаторічному впаданні річки у іншу водойму. Ці марсіанські скам'янілі сходинки схожі на дельтові формації, які збереглись, наприклад, на Синайському півострові на Землі. 

Крім того у дельті марсіанської річки та на дні озера є поодинокі масивні валуни. Схоже, що вони опинились там внаслідок потужних повеней, викликаних радикальними змінами у кліматі, як припускає професор Гупта. Він наводить приклади Землі: озера у Гімалаях, басейн річки Ганг.

Планується, що марсохід Perseverance здійснить кілька бурінь. Якщо буде виявлено шар дрібнозернистого вапняку, який на Землі утворюється із органічних решток, це доведе існування життя на Марсі у минулому.

Робот отримає кілька десятків зразків гірських порід з різних місць. Ці зразки доставлять на ракету, яка виведе контейнер з ними на орбіту Марсу, де їх підхопить космічний корабель. У розпорядженні учених зразки опиняться лише на початку 2030-их рр.

Сью Хорн (Sue Horne), керівник дослідження космічного простору Британського космічного агентства, говорить: 

"Ми збираємось увійти у найцікавіший час дослідження Марсу".

Раніше видання "Коментарі" пропонувало увазі читачів цікаві фото робота NASA, який "заснув"



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини