Головна Новини Суспільство Наука та освіта Коли відзначають Міжнародний день музеїв, історія свята, цікаві факти та віртуальні тури
commentss НОВИНИ Всі новини

Коли відзначають Міжнародний день музеїв, історія свята, цікаві факти та віртуальні тури

Розповідаємо про найнезвичайніші музеї світу

16 травня 2024, 12:25
Поділіться публікацією:

У період технологічної революції виникає запитання: чи нам потрібні музеї? Це питання викликає дискусії, але багато класиків вже давно відповіли на нього іншими словами. Вольтер сказав: "Той, хто не знає минулого, не знає ні сьогодення, ні майбутнього, ні самого себе".

Коли відзначають Міжнародний день музеїв, історія свята, цікаві факти та віртуальні тури

Музеї – це сховища пам'яті, місця, де минуле оживає. Тут можна познайомитися з побутом різних народів, дізнатися про історичні особливості життя в інших країнах та про те, як люди жили в минулі століття. Ви знайдете для себе відповіді на багато питань.

Технологічний прогрес — не противник музеїв, а союзник. Дедалі більше культурних установ впроваджують нові технології: доповнена реальність, інтерактивність та віртуальні тури стають звичайним явищем у музейному світі.

18 травня відзначають Міжнародний день музеїв — це важливе культурне свято, яке нагадує про необхідність знати та любити свою історію. Він також сприяє діалогу між різними країнами та народами, сприяючи збереженню досвіду, обміну знаннями та розвитку взаєморозуміння та взаємоповаги.


Як вигадали День музеїв

Міжнародний день музеїв було засновано Міжнародною радою музеїв (ICOM) у 1977 році з метою привернення уваги громадськості до ролі музеїв у розвитку освіти та культури. Спочатку святкування припадало на 18 травня, але з часом ця подія стала настільки популярною, що стала тижневим заходом, відомим як Міжнародний тиждень музеїв.

Коли відзначають Міжнародний день музеїв, історія свята, цікаві факти та віртуальні тури - фото 2


Як відзначають у Європі та Україні День музеїв

У багатьох країнах Європи та України Міжнародний день музеїв відзначається різноманітними культурними заходами, такими як безкоштовні відвідування музеїв, спеціальні виставки, лекції, майстер-класи та екскурсії. Це час, коли музеї пропонують відвідувачам унікальні можливості побачити історичні та культурні скарби безкоштовно або за знижками.

Зазвичай люди складають собі маршрут і влаштовують екскрусію музеями, переходячи від одного до іншого. Перегляньте програму подій, які проводять музеї у вашому місті. Можливо, це будуть лекції, майстер-класи чи спеціальні виставки. Сфотографуйте найяскравіші моменти вашого відвідування та поділіться ними у соціальних мережах з хештегом #InternationalMuseumDay.


5 найнезвичайніших музеїв світу

У світі існує понад 55 000 музеїв. Найбільш відвідуваний з них – Лувр у Парижі, Франція. А найдавніший музей у світі – Музей Олександра Македонського у Тессалоніці, Греція.

Ще є кілька зовсім дивовижних музеїв. Наприклад:

1. Музей Ірбрука, Австралія. Цей унікальний музей присвячений мистецтву мікроорганізмів. Тут ви зможете побачити бактерії та віруси у незвичайному світлі через мікроскопи та інтерактивні дисплеї.

2. Музей міста Токонамі, Японія. У цьому музеї представлено дивовижну колекцію керамічних туалетів. Експонати демонструють еволюцію дизайну унітазів упродовж століть.

3. Музей холодильників, США. Цей незвичайний музей розташований в Америці та пропонує відвідувачам побачити різноманітні моделі холодильників, починаючи з 19 століття.

4. Музей краси, Франція. У Парижі можна знайти музей, присвячений історії краси та косметики. Тут ви зможете дізнатись про використання косметики в різні історичні епохи.

5. Музей молока, Німеччина. У цьому унікальному музеї ви зможете дізнатися про різні аспекти виробництва та споживання молока в різних культурах та епохах.

Ці музеї пропонують унікальні та найчастіше несподівані подорожі різними аспектами людського життя та культури.


Віртуальні тури музеями світу та України

Для тих, хто не може відвідати музей особисто, існує безліч віртуальних екскурсій та онлайн-виставок. Ось кілька музеїв, які пропонують віртуальні тури:

Метрополітен-музей, Нью-Йорк, США — Відомий своєю великою колекцією мистецтва, Метрополітен пропонує віртуальні тури різними галереями. Посилання

Лондонський Національний музей — Цей музей історії та культури Великобританії пропонує віртуальні тури своїми експозиціями. Посилання

Національний музей історії України у Другій світовій війні, Київ – Цей музей присвячений історії України під час Другої світової війни. Посилання

Музей історії Києва — Розташований у старовинній будівлі у центрі Києва, цей музей пропонує віртуальні тури своїми експозиціями. Посилання

Львівський національний музей — Один із найбільших музеїв в Україні, пропонує віртуальні екскурсії своїми залами та колекціями. Посилання

Коли відзначають Міжнародний день музеїв, історія свята, цікаві факти та віртуальні тури - фото 3



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини