Головна Новини Суспільство Наука та освіта Хабарництво у сфері освіти: як йому протистояти і побороти — експерт
commentss НОВИНИ Всі новини

Хабарництво у сфері освіти: як йому протистояти і побороти — експерт

Не слід боятися осуду, якщо ви вирішили озвучити факт вимагання у вас хабара, вважає заступник міністра освіти

2 червня 2021, 15:22
Поділіться публікацією:

Корупційні скандали в Україні є однією з найбільш обговорюваних тем останні кілька років. Спеціально для порталу "Коментарі" заступник міністра освіти і науки України Ігор Гарбарук на всеукраїнському форумі "Україна 30" розповів, як можна подолати хабарництво і як йому протистояти.

Хабарництво у сфері освіти: як йому протистояти і побороти — експерт

Ігор Гарбарук розповів про хабарі у сфері освіти. Фото з відкритих джерел

На думку Гарбарука, питання хабарництва — це питання схеми, яка давно існує в нашій країні. Чиновник запевняє, що це питання можна вирішити спільними зусиллями.

"Перше - це не боятися озвучувати, що у тебе вимагають хабар. Якщо це відбувається, потрібно не боятися якогось осуду. Потрібно викликати поліцію і фіксувати факт вимагання хабаря", — підкреслює заступник міністра.

Другим важливим фактором Ігор Гарбарук вважає розробку дуже жорсткої системи боротьби з хабарництвом. При чому це повинно бути зроблено на рівні навчальних закладів — і не важливо це школа, профтехучилище або ВНЗ.

нас чомусь вважається, що здача коштів на ремонт школи — це нормальна ситуація, — говорить експерт. — Насправді, це не нормально, тому що держава повністю забезпечує цим школи. Також держава виділяє великі кошти на дезінфектори й маски. Через децентралізацію ті ж школи відійшли під патронат місцевої влади, тому вона забезпечує ці навчальні заклади. При цьому спонукати батьків до певних оплат або доплат не дуже добре, адже це завуальована форма хабарництва".

Саме тому, запевняє Ігор Гарбарук, українцям не слід боятися або соромитися сказати про те, що від них вимагають хабар.

інша сторона, яка звучить так, що погано брати хабар, але й погано давати хабар. На рівні суспільства, на рівні відповідальних органів, на рівні певних органів, що контролюють, ми повинні вибудовувати систему. Це робота не одного дня, тому потрібно змінювати ментальність, тобто "я не беру хабарі, я не даю хабарі", "я не списую, а я чесно складаю іспити"", — пояснює заступник міністра.

За словами Гарбарука, багато українських студентів бояться викликати поліцію в моменти вимагання грошей, щоб не здатися "білою вороною".

"Ми вчора говорили про Президентський університет, а саме про три ключові моменти: розвиток особистості, розвиток професійних якостей і розвиток стратегічних бачень. Перше — це особистість, а особистість не боїться. Особистість приймає рішення, робить і несе за це відповідальність", — резюмує чиновник.

Нагадаємо, раніше "Коментарі" повідомляли, навіщо, на думку експертів, в Україні існує так багато різних антикорупційних органів і чи не варто скоротити їх кількість. Подробиці — в нашому матеріалі.

Також на порталі ви можете дізнатися про те, як влада зібралася боротися з корупційними схемами, які привели "Укразалізницю" до величезних збитків.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Эксперт от жизни

2 червня 2021, 14:55

Многие студенты боятся заявить о взятковымагательстве потому, что они не тянут программу и взятка для них единственный способ сдать экзамен. Те кто имеют знания - взяток не дают и преподы это знают и успешно пользуются этим.


Новини