Головна Новини Суспільство Наука та освіта Еверест росте занадто швидко: вчені виявили несподівану аномалію
commentss НОВИНИ Всі новини

Еверест росте занадто швидко: вчені виявили несподівану аномалію

Гора Еверест швидше росте, ніж руйнується завдяки природному явищу за 75 км від найвищої гори на планеті.

сьогодні, 17:13
Поділіться публікацією:
Автор:
avatar

Slava Kot

Еверест є найвищою горою на Землі, і його висота постійно збільшується. Міжнародна група вчених на чолі з дослідниками з Університетського коледжу Лондона виявили, що висота гори Еверест за останні 89 тис. років збільшилась на 15-50 метрів, ніж це мало б бути. Причому причина цього виявилася неочевидною — річка Арун.

Еверест росте занадто швидко: вчені виявили несподівану аномалію

Гора Еверест. Фото з відкритих джерел

Дослідження, опубліковане в журналі Nature Geoscience виявило, що збільшення висоти гори Еверест є деякою аномалією. Поясненням цієї аномалії стала річка Арун, яка протікає приблизно за 75 км від гори Еверест та створює ерозію. Річка вимиває камінь і ґрунт, що зменшує масу гори та викликає явище під назвою ізостатичний відскок.

"Це схоже на скидання вантажу з корабля. Корабель стає легшим і тому підіймається трохи вище. Подібним чином, коли земна кора стає легшою… вона може плавати трохи вище", — говорить співавтор дослідження Адам Сміт.

Цей процес відбувається повільно і висота гори Еверест збільшується лише на 2 мм щороку. Проте за останні 89 тис. років, її висота зросла на 15-50 метрів.

"Наше дослідження показує, що в міру того, як сусідня річкова система врізається глибше, втрата матеріалу призводить до того, що гора продовжує рости", — додає Сміт.

Крім того, річка Арун, яка відповідальна за збільшення висоти гори Еверест, також впливає на сусідні гори, зокрема Лхоцзе та Макалу, четверту та п’яту за висотою вершини світу відповідно.

"Гора Еверест і сусідні вершини ростуть, тому що ізостатичний відскок підіймає їх швидше, ніж ерозія руйнує. Тепер ми краще розуміємо, що ними рухає", — пояснив інший вчений Метью Фокс.

Раніше портал "Коментарі" повідомляв, що туристи проігнорували попередження і пішли в гори. Вони дорого за це заплатили.

Також "Коментарі" писали про несподіваний інцидент на Евересті. Чоловіки побились через спробу зробити селфі.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Новини