Головна Новини Суспільство Наука та освіта Дослідники показали, як наші предки освітлювали печери
commentss НОВИНИ Всі новини

Дослідники показали, як наші предки освітлювали печери

В ході експерименту науковці намагалися, зокрема, з’ясувати, як печерні люди створювали наскельне мистецтво

22 червня 2021, 12:50
Поділіться публікацією:

Десятки тисяч років тому люди жили в печерах і в них не було всього сучасного приладдя, включаючи ламп і ліхтариків, що сьогодні маємо ми. Проте це не перешкоджало їм досліджувати печери та навіть створювати там наскельні малюнки.

Дослідники показали, як наші предки освітлювали печери

Як древні люди освітлювали печери. Фото з відкритих джерел

Група дослідників спробувала з’ясувати, як жили печерні люди та як вони освітлювали їх житла. Для цього науковці відтворили три найпоширеніших типи древніх методів освітлення: факели, масляні лампи та каміни, які використовувалися ще в період верхнього палеоліту, близько 50 тисяч років тому. Для проведення експерименту обрали печеру Isuntza 1 в Іспанії. Результати дослідження були опубліковані в PLOS One.

Дослідники взяли з собою п’ять факелів, зроблених із різних видів дерева, дві кам'яні лампи із тваринним жиром та один камін, виготовлений із дуба та ялівцю. Всі ці джерела світла були змодельовані на основі археологічних артефактів.

В ході експерименту науковці з’ясували, що факели, здавалося, найкраще підходять для дослідження і переміщення у печерах, адже вони горіли в середньому 40 хвилин та освітлювали всі напрямки (майже на шість метрів). Однак факели сильно диміли.

Кам’яні лампи більше годилися для освітлення невеликих приміщень впродовж тривалішого часу. Вони горіли більше ніж годину та набагато менше диміли.  

Щодо каміна, то дослідникам довелося погасити його через 30 хвилин, тому що він почав сильно диміти. Хоча камін освітлював приміщення на відстані 6,6 метра.

Зазначається, що такі експерименти дають хороше уявлення про те, з якими обмеженнями доводилося зіштовхуватися древнім людям у плані дослідження тунелів, життя у більш глибоких частинах печер та створення наскального мистецтва.  

Команда дослідників каже, що цей експеримент – це тільки початок, адже можна протестувати більше типів джерел світла освітлення і змоделювати їх в різних умовах, щоб краще зрозуміти, як наші предки проводили час у печерах.

Раніше видання "Коментарі" писало, що вчені виявили унікальну галактику, яка майже не має темної матерії.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини