Головна Новини Суспільство Наука та освіта Де на Землі прихований уламок стародавнього континенту
commentss НОВИНИ Всі новини

Де на Землі прихований уламок стародавнього континенту

Торік у кімберлітовій долині на півночі Канади дослідники знайшли частину найдавнішого континенту

22 серпня 2021, 17:25
Поділіться публікацією:

На острові Баффінова Земля, розташованому в арктичному регіоні Канади, вчені знайшли частину стародавнього континенту.

Де на Землі прихований уламок стародавнього континенту

Де на Землі прихований уламок стародавнього континенту (фото з відкритих джерел)

Згідно з інформацією, опублікованою в журналі Journal of Petrology, дослідники у 2020 році натрапили на уламок найдавнішої континентальної земної кори — Північноатлантичної платформи під час вивчення порід, що містять алмази.

Експерти кажуть, що цей "континент" розколовся на частини 150 мільйонів років тому і його уламки знаходяться в різних частинах світу, включаючи Шотландію, Гренландію і півострів Лабрадор (схід Канади).

Геолог із Колумбії Майя Копилова зазначила, що це точно частина Північноатлантичної платформи, оскільки вона відрізнялася своїм унікальним мінеральним складом. Щоб це з'ясувати, дослідники використовували сучасні методи петрографії, термобарометрії та мінералогії для аналізу 120 зразків гірських порід, піднятих на поверхню з глибини 150-400 кілометрів.

Завдяки знайденому фрагменту стародавнього кратона, вчені зрозуміли, що Північноатлантична платформа була на 10% більша, ніж вони припускали раніше.

Нагадаємо, що дослідники знайшли великий континент, який назвали "Велика Адрія". За розмірами він не поступається Гренландії. Вчені говорять, що континент відколовся від Північної Африки приблизно 140 млн років тому і зараз "похований" під південною частиною європейського континенту.

Раніше видання "Коментарі" повідомляло, що близько 50 мільйонів років тому існував восьмий континент, який називався Зеландією. Палеонтологи поділилися припущеннями, хто ж міг жити на затонулому континенті.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення


Новини