Головна Новини Суспільство Наука та освіта Чому так добре пахне після дощу і чим це загрожує здоров'ю
commentss НОВИНИ Всі новини

Чому так добре пахне після дощу і чим це загрожує здоров'ю

Зазвичай він приносить з собою відчуття спокою й умиротворення, але мало хто знає, що він також може виявитися вкрай небезпечним

12 листопада 2020, 20:39
Поділіться публікацією:

Всім нам добре знайомий цей приємний і освіжаючий запах, який з'являється після дощу. Але, як виявилося, в ньому може таїтися небезпека для нашого здоров'я. Давайте розберемося, в чому тут справа.

Чому так добре пахне після дощу і чим це загрожує здоров'ю

Чому так добре пахне після дощу і чим це загрожує здоров'ю. Фото: unsplash

Небезпека з'являється через хімікат геосмін, який і відповідає за специфічний аромат. До того ж, людський нюх настільки чутливий до нього, що може відчути його запах, коли на трильйон інших молекул припадає лише п'ять молекул геосміну.

Коли краплі падають на землю, то вони "катапультують" мікробів в повітря. Плюс, під час падіння крапля вбирає в себе маленькі бульбашки повітря, кожна з яких не ширше за людську волосину.

Коли маленька крапелька падає на землю, то вона розбивається на сотні інших крапельок, в кожній з яких є безліч бактерій. Відомо, що в цих мікроскопічних краплях вони можуть прожити цілу годину.

Також можуть поширюватися і інфекції під час дощу. Варто зазначити, що саме з цим пов'язаний спалах меліоїдозу в сезон дощів на території південно-східної Азії і північної Австралії. Інфекційну хворобу можна лікувати, але без необхідних антибіотиків коефіцієнт смертності може досягати 90 відсотків.

Раніше видання "Коментарі" повідомляло, навіщо людині сняться сни і чому вони не завжди запам'ятовуються.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини