Рубрики
МЕНЮ
Кириєнко Анна
Часто, купуючи антипригарну сковорідку, ми думаємо, що назавжди позбулися проблеми пригорання їжі під час смаження. Проте часто реальність не така райдужна як очікування. Чому до сучасних якісних сковорідок прилипає їжа пояснили чеські фізики, повідомляє науковий журнал Physics of Fluids.
Чому їжа пригорає до сковорідки і як цьому запобігти. Фото: povar.ru
Вчені Інституту термомеханіки заявили, що їжа прилипає до сковорідок через утворення сухої плями в тонкій плівці соняшникової олії.
Чим більша температура, тим менший натяг рідин. Відповідно температура зменшується від центру до країв. Це створює фізичне явище — термокапілярну конвекцію. В результаті в центрі утворюється суха пляма, а вся олія залишається по краях.
Вчені розповіли як уникнути цієї проблеми та збільшити термін експлуатації сковорідки. По-перше, олію треба лляти рівномірно, щоб вона потрапила на всю поверхню сковорідки. По-друге, смажити будь-що потрібно на помірному вогні. Так температура по всій площині посудини буде більш-менш рівномірною. Також, щоб уникнути термокапілярної конвекції потрібно регулярно помішувати їжу.
Якщо ви плануєте придбати нову сковорідку, варто звернути увагу на дно — воно повинне бути товстим.
Фізики пояснюють, що таке явище спостерігається і в інших — глобальніших ситуаціях. Наприклад, сухі плями можуть утворюватися при перегонці нафти або при роботі електронних пристроїв з рідкими носіями.
Також сайт "Коментарі" раніше повідомляв, що Україна планує створити міст через Дністер на кордоні з Молдовою. Вже оголошено тендер на техніко-економічне обґрунтування для будівництва мосту та підходів до нього. Детальніше про плани будівництва читайте в нашому матеріалі.
Новини