Головна Новини Суспільство Наука та освіта Чи можна об’єднати інженера з буріння та гінеколога. В Міносвіти доводять, що нічого неможливого немає
commentss НОВИНИ Всі новини

Чи можна об’єднати інженера з буріння та гінеколога. В Міносвіти доводять, що нічого неможливого немає

В Міносвіти до кінця лютого планують провести п’ять або шість об’єднань університетів. Серед «щасливців» опинилися медуніверистет та університет нафти і газу в Івано-Франківську. Проти такого об’єднання виступили нардепи та мер Руслан Марцінків

14 лютого 2024, 11:17
Поділіться публікацією:

За інформацією заступника міністра освіти Михайла Винницького, Міносвіти планує до кінця лютого провести п’ять або шість об’єднань університетів. За його словами, начебто йдеться про приєднання слабких закладів вищої освіти до більш потужних.

Чи можна об’єднати інженера з буріння та гінеколога. В Міносвіти доводять, що нічого неможливого немає

Міносвіти хоче "укрупнити" вузи

"Ми маємо ситуацію, що в деяких закладах ми маємо просто кризову ситуацію, тому необхідно діяти саме зараз, для того, щоб врятувати студентів та викладацький склад",
– наголосив заступник міністра.

Винницький підкреслив, що при будь-якому приєднанні викладачі, які працюють в університеті, що приєднаний, залишаться працювати і не втратять роботу раптово. При цьому студенти продовжать навчання на тих програмах і за тими умовами, за якими вони розпочали здобувати освіту. Також будуть збережені бюджетні місця, а ціна контракту не змінюватиметься.

При цьому в Міносвіти заявляють, що студенти, які колись вступили до найслабшого вишу отримають можливість закінчити більш престижний університет. Окрім того, кожне об'єднання буде супроводжуватися інвестицією Міністерства освіти і науки з коштів Світового банку на закупівлю навчально-наукового обладнання. Розмір такої інвестиції, каже Винницький, складатиме від 1 до 1,5 млн доларів.

Разом з тим, в Івано-Франківську Міносвіти вирішило об’єднати Прикарпатський національний університет нафти і газу та Національний медичний університет. Таку ініціативу розкритикував нардеп Ігор Фріс.

"Чудова" ідея обʼєднання двох вишів у Франківську. Нафти і газу та Медуніверситет. Інженери глибокого буріння скважин та лікарі-гінекологи. Все вірно. Все однакопрофільно. Де вас беруть в то Міносвіти?"
- написав у Фейсбуці політик.

Критикує ідею такого об’єднання і міський голова Руслан Марцінків.

"Ініціатива МОН обʼєднати ВНЗ не логічна. Не можна привʼязувати кількість населення до кількості університетів. Бо більшість студентів наших вишів — це якраз мешканці з інших міст, областей та, навіть, країн. Кожен франківський університет — унікальний! Кількість ВНЗ має визначатися якістю освіти!"
— написав мер у Фейсбуці.

Марцінків пообіцяв, що депутати Івано-Франківської міської ради з цього приводу приймуть звернення до уряду.

Нагадаємо, портал "Коментарі" розповідав, що в Києві двавузи були об’єднані в один.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини