Головна Новини Суспільство Наука та освіта Блогер розповів про можливі схеми на держзакупівлях у МОН
commentss НОВИНИ Всі новини

Блогер розповів про можливі схеми на держзакупівлях у МОН

Аналітик Олег Рибальченко заявляє, що умови тендерів прописані під конкретні компанії

19 жовтня 2020, 18:56
Поділіться публікацією:

Аналітик ГО "Всеукраїнське об'єднання" Антікорупційний блокпост "Олег Рибальченко у своєму блозі на порталі" Цензор.нет" заявляє, що міністр освіти Сергій Шкарлет спільно з директором інституту модернізації освіти Євгеном Баженковим нібито причетні до організації незаконних дій на держзакупівлях, в яких тепер беруть участь і перемагають лише наближені до чиновників компанії. На думку експерта, ці компанії можуть незаконно привласнювати виділені бюджетом 800 млн грн.

Блогер розповів про можливі схеми на держзакупівлях у МОН

Олег Рибальченко вважає, що умови тендерів прописані так, що брати участь в них можуть тільки кілька компаній. При цьому, він заявляє, що до написання цих умов можуть бути причетні люди, які працювали в міністерстві за часів Дмитра Табачника.

Аналітик зазначає, що МОН у червні 2016 року видав указ №704, в якому був опублікований Типовий перелік засобів навчання та обладнання для кабінетів природничо-математичних предметів загальноосвітніх навчальних закладів. У цьому документі прописані мінімальні вимоги для комп'ютерної та цифрової вимірювальної техніки, яку місцева влада повинна закуповувати в школи. Водночас, зазначає Рибальченко, Баженков і Шкарлет у своєму листі   заявляють, що вимоги до продукції та техніки, що закуповується, не можуть відрізнятися від тих, які прописані в наказі МОН.

"У результаті до всіх опублікованих тендерів стали з'являтися однотипні вимоги про необхідність внесення в них змін відповідно до даних у листі МОН", — стверджує експерт.

Олег Рибальченко акцентує увагу на тому, що згідно з указом Міністерства освіти, обладнання повинно відповідати мінімальним вимогам, а не всім пунктам, які, на його думку, придуманим під умови освітнього процесу.

Крім того, Рибальченко зазначає, що для участі в тендерах компаніям потрібен документально підтверджений досвід виконання двох аналогічних договорів на суму не менше, ніж цей лот, і за тим же кодом. Він вважає, що таким чином департаменти освіти блокують доступ до тендерів для дрібних постачальників, які забезпечували конкурентне поле під час держзакупівель.

"Це нібито має довести, що виконавець здатний якісно і вчасно надати товар у потрібному обсязі. Але якщо проаналізувати закупівлі, стане зрозуміло, що є всього кілька великих компаній, які відповідають даній вимозі ", — пише блогер.

За його даними, на практиці це означає, що, наприклад, у тендері Львівської ОДА, де є лоти по 22-28 млн грн, не зможе прийняти участь постачальник, який без проблем здійснив 100 угод по три мільйони. Зате за новими правилами проходить компанія, яка здійснила всього 2 договори по 25-30 млн грн.

Експерт заявляє, що установка мінімальних сум виконаних договорів є дискримінацією, що підтверджували рішення АМКУ в подібних суперечках. Також він вважає, що тендери прописані під конкретних постачальників.

"Департамент освіти ЛОДА в тендерних умовах визначає вимоги до ряду лабораторних і демонстраційних наборів, яким повністю відповідають товари тільки одного виробника — ТМ Interschool. Згідно з даними з відкритих джерел, власником ТМ Interschool є фірма "ЕНСОФ", яка ще недавно називалася "НВП" ЕНГЛЕР". Також, товари ТМ Interschool представлені на сайті компанії "БМС ТЕХНО", яка була конкурентом "ЕНСОФ" в торгах не менше 58 разів. Цікаво, що навіть перелік обладнання в кабінети фізики, хімії, біології за описом один в один відповідає наборах на сайті TM Interschool. Простими словами — замовник робить неможливою участь інших виробників і постачальників в даній закупівлі, а взяти участь в ній зможуть лише "ЕНСОФ" і її спаринг-партнер "БМС ТЕХНО", — пише в блозі Олег Рибальченко.

Аналітик заявляє, що всі ці компанії були замішані в корупційних скандалах ще в той час, коли главою МОН був Дмитро Табачник.

"ТОВ" ЕНСОФ "належить бізнесменам Михайлу Каліткіну і Святославу Серебрянському. Останній працював в Директорат програм розвитку освіти під керівництвом Дмитра Табачника в один час з Євгеном Баженковим, який сьогодні керує ІМСО і склав той самий лист МОН. Згідно з даними "Прозорро", в 2016-2019 рр. "ЕНГЛЕР" виграла тендерів на загальну суму майже 600 млн грн. Інтернет рясніє повідомленнями про факти корупції, фігурантом яких є "ЕНГЛЕР". "БМС Техно" має аналогічну скандальну історію ", - зазначив Олег Рибальченко.

Раніше "Коментарі" писали, що відповідальних за держзакупівлі в Україні перевірять на детекторі брехні.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини