Головна Новини Суспільство Наука та освіта Археологи виявили давньоримський апарат для багатіїв
commentss НОВИНИ Всі новини

Археологи виявили давньоримський апарат для багатіїв

Такі прилади в Стародавньому Римі продавали за неймовірними цінами, порівнянними з вартістю землі

1 серпня 2020, 06:31 comments1248
Поділіться публікацією:

Фахівці Національного інституту превентивних археологічних досліджень Франції (Inrap) при проведенні розкопок на території, що оточує древній собор у комуні Ді, виявили римський предмет розкоші — "машину для варіння".

Археологи виявили давньоримський апарат для багатіїв

Про це повідомляється на сайті Inrap.

Цю "машину" Цицерон описував, зазначаючи, що такі прилади продавали за неймовірними цінами, порівнянними з вартістю землі.

Вчені називають артефакт authepsa або autepsa, і являє вона собою щось схоже на самовар. Знайдений екземпляр, виготовлений з мідного сплаву, відносно непогано зберігся. Його висота становила 47 сантиметрів. Він складався з двох окремих відсіків — резервуара і водозливу з довгим і вузьким носиком.

У центрі самовара перебувала спеціальна нагрівальна камера, в яку через отвір діаметром 50 мм закладали деревне вугілля. Збоку до корпусу була за допомогою сплаву свинцю та олова припаяна лита ручка.

Прилад був прикрашений візерунками, а також невеликою фігуркою, яка, ймовірно, зображувала сторожового пса, морда якого лежить на передніх лапах. Резервуар місткістю близько чотирьох літрів мав дуже тонку стінку — всього близько двох 2 мм. Внизу було два невеликих квадратних отвори, які, ймовірно, використовувалися для вентиляції.

Знайдений артефакт є всього лише шостим таким предметом, відомим вченим, і лише другим, знайденим в Галлії. Вчені відзначають, що його справжність не викликає сумнівів.

Він був виявлений при обстеженні руїн будинку, побудованого в другій половині I століття нашої ери. Він був знищений пожежею в кінці II століття. Ймовірно, з того часу самовар там і лежав.

На даний момент радіовуглецеве датування пройшло тільки деревне вугілля, яке зберігся в нагрівальній камері. Аналіз показав, що він був створений між 130 і 260 роками нашої ери. Цей діапазон в цілому збігається з датуванням самої будівлі та кераміки, знайденої при розкопках.
Раніше "Коментарі" розповідали про те, що археологи відтворили образ єгипетської принцеси, яка жила 4 тисячі років тому.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини