Головна Новини Суспільство Скандали Як в Парижі росіяни привласнили собі фільм Параджанова "Тіні забутих предків"
commentss НОВИНИ Всі новини

Як в Парижі росіяни привласнили собі фільм Параджанова "Тіні забутих предків"

Фільм "Тіні забутих предків" Сергія Параджанова росіяни вважають частиною "російської культури"

14 березня 2024, 10:30
Поділіться публікацією:

У центрі скандалу — легендарний фільм Сергія Параджанова "Тіні забутих предків", який несподівано для багатьох опинився в обіймах "російської культури" на Фестивалі російського кіно у Парижі.

Як в Парижі росіяни привласнили собі фільм Параджанова "Тіні забутих предків"

Культурний злочин: як у Франції український шедевр став "російським"

Цей випадок набув широкого розголосу після того, як Посольство України у Франції виступило з рішучим протестом, звернувшись до міністерства культури Франції та інших компетентних органів із закликом звернути увагу на неприпустиме привласнення української кінематографічної спадщини.

Фільм "Тіні забутих предків", відомий у Франції під назвою "Вогненні коні", є витвором Параджанова, знятим у 1964 році. Він не тільки здобув міжнародну славу на численних фестивалях, але й заклав основи українського поетичного кіно, ставши одним з символів культурної ідентичності та боротьби за волю України. Включення цієї стрічки до програми заходу, що афішується як віддання шани "російській культурі", викликало обурення не лише серед української громадськості, але й усіх, хто цінує справедливість і історичну точність.

Дипломати наголосили, що такі дії не лише порушують культурні права, але й продовжують використовувати культуру як засіб легітимізації російської агресії. Організатори фестивалю, зі свого боку, вважають, що навіть у складні часи важливо продовжувати захищати і просувати російську культуру, зокрема у сфері кіно, пропонуючи "відкрити та перевідкрити найкраще з російського кіно, минулого та сьогодення".

"Ми вважаємо, що навіть у ці неспокійні часи, попри насильство з боку нинішньої влади, необхідно продовжувати захищати і просувати російську культуру, зокрема, у сфері кіно", — йдеться в тексті-запрошенні організаторів фестивалю.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини