Головна Новини Суспільство Скандали УПЦ-ПЦУ: єдиний храм Московского патріархату на Львівщині переходить до ПЦУ
commentss НОВИНИ Всі новини

УПЦ-ПЦУ: єдиний храм Московского патріархату на Львівщині переходить до ПЦУ

В своїй історії церква вже належала представникам Польської, Румунської та Російської православної церков

5 квітня 2023, 15:12
Поділіться публікацією:

У Львові парафіяни Свято-Георгіївського кафедрального собору УПЦ МП ухвалюють рішення про перехід до Православної церкви України. Про це повідомляють "Коментарі".

УПЦ-ПЦУ: єдиний храм Московского патріархату на Львівщині переходить до ПЦУ

Свято-Георгіївський кафедральний собор

"Церква на вулиці Тараса Бобанича у Львові. Зараз у храмі ставлять остаточну крапку в існуванні тут так званого московського патріархату. Парафіяни ухвалюють рішення про перехід у ПЦУ. Сподіваюся, вже найближчим часом ця церква стане Гарнізонним храмом ПЦУ", — написав в телеграмі голова Львівської ОВА Максим Козицький.

За словами заступника голови Львівської облради Юрія Холода, відтепер храм називатиметься на честь Святого Юрія Переможця.

Разом з тим, раніше міський голова Львова Андрій Садовий казав, що існують проблеми з передачею майна.

"Майно належить релігійній громаді, яка на словах відрікається від МП. Тому тут є два варіанти: офіційно стати Українською церквою, або ж пройти процес націоналізації. Всі необхідні для цього документи вже підготовлено", — підкреслив Садовий.

Наріжний камінь цього храму  закладено ще 1 листопада 1897 року. До Першої світової війни в громаді храму переважали москвофіли. Богослужіння звершувалися церковно-слов'янською і румунською мовами. З початком Першої світової війни церкву закрили. За російської окупації Львова храм діяв, однак, після повернення австрійців знову був закритим. Богослужіння відновилися лише в листопаді 1918 року після розпаду Австро-Угорщини. 1923 року польський уряд передав храм Румунській православній церкві, а після кількох процесів 1930 року судовим рішенням над храмом визнано верховенство Польської православної церкви. Після Першої світової війни серед парафіян почали переважати українці. Зокрема, до них належали емігранти зі Східної України, а також вихідці з Волині, що відбували у Львові військову службу. Богослужіння відправлялись церковнослов'янською мовою, а від 1937 року двічі на місяць — й українською.

Під час першої радянської окупації у 1939—1941 роках церква перебувала під управлінням новоутвореного Екзархату західних областей України та Білорусі в складі Російської православної церкви.

Після завоювання Галичини Третім Рейхом і її приєднання до Генеральної губернії, парафія знов увійшла до складу Польської православної церкви, будучи підпорядкованою архієпископу Краківському, Лемківському і Львівському.

У 1945 році церква знову була підпорядкована Українському екзархату РПЦ.

Тим часом, у Росії нова найпопулярніша валюта — і це вже не долар. Китай заявив про невизнання Криму та Донбасу російськими. А в Україні, за офіційними даними, знизилась кількість курців.






Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини