Головна Новини Суспільство Скандали Суд зобов'язав Вікіпедію спростувати недостовірні відомості про екс-чиновника
commentss НОВИНИ Всі новини

Суд зобов'язав Вікіпедію спростувати недостовірні відомості про екс-чиновника

Шевченківський районний суд Києва зобов'язав Вікіпедію спростувати недостовірну інформацію.

сьогодні, 13:13
Поділіться публікацією:
Автор:
avatar

Slava Kot

Як стало відомо з матеріалів Єдиного державного реєстру судових рішень, Вікіпедію зобов'язали спростувати недостовірні відомості про колишнього чиновника Владислава Якубовського

Суд зобов'язав Вікіпедію спростувати недостовірні відомості про екс-чиновника

Суд зобов'язав Вікіпедію спростувати недостовірну інформацію. Фото з відкритих джерел

Шевченківський районний суд Києва виніс рішення у справі за позовом Владислава Якубовського, який звернувся за захистом своєї честі, гідності та ділової репутації. Якубовський, член Національного олімпійського комітету України та перший віцепрезидент Федерації велоспорту України, подав позов через публікацію в інтернеті неправдивої інформації, яка, на його думку, порушує його особисті немайнові права.

Серед відповідачів було кілька людей та організацій, в тому числі й ірландська компанія Wikimedia Foundation, Inc., що володіє ресурсами Вікіпедії, де розміщена сторінка, присвячена позивачу, що наповнена тією ж інформацією, яку суд зобов’язав спростувати. Слід зауважити, що адміністрація енциклопедії застерігає відвідувачів щодо того, що інформація у статті про Якубовського містить ознаки комерційного втручання та порушує принцип нейтральності. 

Суд зобов'язав Вікіпедію спростувати недостовірні відомості про екс-чиновника - фото 2

Скриншот з порушеннями щодо нейтральності статті у Вікіпедії

У позові адвокатка Якубовського стверджувала, що в мережі інтернет були опубліковані матеріали з недостовірними твердженнями про нібито участь Якубовського у сумнівних фінансових операціях, ухиленні від сплати податків та інших незаконних діях. Вона наголосила, що ця інформація подається як факти, а не як оціночні судження, що завдає шкоди діловій репутації Якубовського.

Відповідачі заявили про те, що позивач надав неналежні докази, зокрема лише скриншоти публікацій, а не програмний код веб-сторінок, щодо змісту яких виникли претензії. Вони також зазначили, що опублікована інформація є загальнодоступною, оскільки розміщена в інтернеті, і що позивач не довів, що ці відомості стосуються саме його.

Суд відкинув доводи відповідачів і частково задовольнив позов Якубовського, зобов'язавши відповідачів видалити оспорювану інформацію та опублікувати спростування. Згідно з текстом судового рішення, опублікованого в Єдиному державному реєстрі, поширена інформація подається як факти, а не як оціночні судження, що може завдати шкоди честі, гідності та діловій репутації особи. Оскільки відповідачі не надали доказів правдивості опублікованих відомостей, ця інформація підлягає спростуванню.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Новини