Головна Новини Суспільство Скандали Скандал у канадському парламенті: прем'єр-міністр просить вибачення
commentss НОВИНИ Всі новини

Скандал у канадському парламенті: прем'єр-міністр просить вибачення

Прем'єр-міністр Джастін Трюдо просить вибачення через присутність у парламенті Канади українця, члена СС "Галичина".

28 вересня 2023, 09:30
Автор:
avatar

Slava Kot

Поділіться публікацією:

Прем'єр-міністр Канади Джастін Трюдо перепросив за слова спікера Палати громад Ентоні Рота, який публічно похвалив українського ветерана, що під час Другої світової війни служив у підрозділі СС "Галичина".

Скандал у канадському парламенті: прем'єр-міністр просить вибачення

Прем'єр-міністр Канади Джастін Трюдо. Фото з відкритих джерел

Трюдо звернувся з вибаченнями до журналістів та назвав присутність члена СС "Галичина" у канадському парламенті помилкою.

"Це була помилка, яка глибоко збентежила парламент і Канаду", — сказав Джастін Трюдо.

Прем'єр-міністр Канади додав, що незабаром з'явиться в Палаті громад, де офіційно проситиме вибачення від імені парламенту за інцидент.

Нагадаємо, що 22 вересня, під час візиту президента України Володимира Зеленського до Канади, спікер Ентоні Рота представив 98-річного українського емігранта Ярослава Гунька, як ветерана Другої світової війни, що воював проти росіян. Канадський спікер назвав Гунька "українським героєм та канадським героєм" і подякував йому за службу.

Невдовзі з’ясувалось, що Гунько був членом СС "Галичина", яка підкорялась німецьким силам на чолі з Гітлером. Така новина обурила єврейські організації та поляків, які розкритикували Канаду. Польща стверджує, що члени СС "Галичина" були нацистами та вчиняли злочини проти людства. Однак різні слідчі комісії не знайшли фактів, що бійці СС "Галичина" вчиняли воєнні злочини, крім того, дивізія не була засуджена на Нюрнберзькому процесі.

Раніше портал "Коментарі" повідомляв, що Польща вимагає екстрадиції Ярослава Гунька, а спікера Палати громад Канади Ентоні Рота подав у відставку, через інцидент з ветераном СС "Галичина".

Також "Коментарі" писали про реакцію Польщі на присутність 98-річного ветерана в канадському парламенті, якого назвали героєм.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

Ігор

28 вересня 2023, 09:32

Він перший напав! На корумпованих неонацистів які знов загрожували всьому світу.


Новини