Головна Новини Суспільство Скандали Скандал у Чехії: сенатор звинувачує у завищенні цін на боєприпаси для України
commentss НОВИНИ Всі новини

Скандал у Чехії: сенатор звинувачує у завищенні цін на боєприпаси для України

Чеський сенатор виявив, що Міноборони Чехії закуповувало боєприпаси для України за завищеними цінами.

22 серпня 2024, 13:47
Поділіться публікацією:
Автор:
avatar

Slava Kot

Чеський сенатор Лукаш Вагенкнехт на засіданні Комітету Сенату з нагляду за державними коштами заявив, що через "чеську ініціативу" було закуплено боєприпаси за завищеними цінами на 20%, що еквівалентно витратам на 1,4 млрд чеських крон. Заяви Вагенкнехта спричинили скандал, на який відреагували у Міноборони Чехії. Про це повідомляє портал "Коментарі" з посиланням на видання Цензор.НЕТ

Скандал у Чехії: сенатор звинувачує у завищенні цін на боєприпаси для України

Боєприпаси для України. Фото з відкритих джерел

 Міністерство оборони Чехії прокоментувало заяви Вагенкнехта заявивши, що той оприлюднив необґрунтовану інформацію.

"Сенатор стверджує, що зацікавлений у добрих намірах для України. Однак його дії завдають їй фундаментальної шкоди і загрожують їй через постачання боєприпасів. Ми готові все пояснити, але на закритому засіданні — не допомагатимемо записувати російським шпигунам", – заявили у Міноборони Чехії.

У відомстві додали, що процедура є абсолютно прозора і Чехія не має повноважень приймати рішення у цьому процесі, а лише представляє пропозицію країнам донорам.

Як вказує Тетяна Ніколаєнко з Цензор.НЕТ через завищені ціни на 20% на боєприпаси в рамках "чеської ініціативи" було закуплено для України на 20 тис. снарядів менше. За її словами профінансований Німеччиною проєкт передбачав закупку боєприпасів двох видів  для України.

"Половина передбаченого – це старі боєприпаси. Половина – нові. Так от ці боєприпаси куплені по 3200 євро замість 2500. Отакі перепади нам дорого коштують. Спецімпортери не дуже голосно, але визнають, що це призвело до зростання цін для всіх. А для нас це завжди максимально боляче. Бо чим дорожче боєприпас, тим менше ми купуємо", — пояснює Ніколаєнко.

Раніше портал "Коментарі" повідомляв, що у Чехії заявили про зміни щодо постачання боєприпасів для України. 

Також "Коментарі" писали про Південну Африку, яка блокувала передачу снарядів для Польщі, через можливість їх подальшої відправки в Україну.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Новини