Головна Новини Суспільство Скандали Поки антикорупційні органи посилюють співпрацю у розшуку незаконних активів закордоном, дружини депутатів скуповують нерухомість в Іспанії
commentss НОВИНИ Всі новини

Поки антикорупційні органи посилюють співпрацю у розшуку незаконних активів закордоном, дружини депутатів скуповують нерухомість в Іспанії

Деякі народні депутати України після вторгнення Росії почали активно купувати нерухомість в інших країнах.

22 травня 2024, 12:17
Поділіться публікацією:
Автор:
avatar

Slava Kot

НАЗК та АРМА нещодавно заявили про розширення співпраці у розшуку необґрунтованих активів за кордоном, оскільки це питання є критично важливим для притягнення до відповідальності і, як наслідок, стягнення таких активів до бюджету України.

Поки антикорупційні органи посилюють співпрацю у розшуку незаконних активів закордоном, дружини депутатів скуповують нерухомість в Іспанії

Народний депутат Євген Петруняк. Фото з відкритих джерел

Про це також написав журналіст Євген Плінський у своєму телеграм-каналі, нагадавши про скандал за участю депутата зі Львова Євгена Петруняка з фракції "Слуга народу" через купівлю його дружиною квартири в Іспанії на суму 305 тис. дол.

"Деякі наші чиновники, особливо після вторгнення, почали дійсно "гніздування" за межами країни, для чого вивозили з України кеш, який власне і вкладали в нерухомість. З цього приводу, восени 2023 р., НАБУ навіть збирало інформацію від митниці про українців, які після 24.02.2022 вивозили готівкою більше 100 тисяч доларів", — пояснює ситуацію Євген Плінський.

Як повідомляє журналіст, за інформацією Державної митної служби України, яку було передано Національному антикорупційному бюро України, в переліку осіб, які під час повномасштабної війни вивезли з України великі суми готівкової валюти (понад 100 тис. доларів в еквіваленті) може значитися дружина народного депутата Євгена Петруняка.

"За дивним збігом обставин, в переліку перевізників кешу від НАБУ, який вони отримали від митниці, під номером 743 значиться Ірина Петруняк. Згідно з цим листом, 23.08.2022 людина з таким ім'ям вивезла з України 305 000 доларів готівкою через п/п "Шегині". Чи дійсно ця жінка є дружиною нардепа Петруняка, чи є просто повною тезкою, я стверджувати не берусь, але за кілька тижнів після епізоду перетину кордону з сумою у 305 тисяч доларів, дружина Євгена Васильовича дійсно придбала в Іспанії квартиру на 130 кв. м", — розповідає журналіст Євген Плінський.

Журналіст закликав Національне агентство з запобігання корупції перевірити даний випадок.

Крім квартири в Іспанії, народний депутат Євген Петруняк задекларував понад 30 об’єктів нерухомості (у т.ч. квартири, житлові і відпочинкові будинки і навіть конюшню і пральню), земельні ділянки на понад 2 тис. кв. м, автомобіль AudiA6 2019 року випуску (вказана оціночна вартість 1,07 млн грн), годинник GirardPerregaux (оціночна вартість невідома, оскільки не вказано конкретну модель, але окремі годинники цієї марки на офіційному її сайті коштують до 450-480 тис. доларів).

Також подружжя задекларувало в еквіваленті близько 4 млн грн (в різних валютах) готівки і коштів на банківських рахунках – в кількох банках України і Польщі.

І це при тому, що офіційна зарплата народного депутата за звітний рік склала близько 659 тис. грн, а дохід від "зайняття незалежною професійною діяльністю" дружини нардепа був лише трохи більше ніж 281 тис. грн.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Новини