Головна Новини Суспільство Скандали Партія «СН» може бути пов’язана з ОПЗЖ через Інституту когнітивного моделювання, - «Детектор Медіа»
commentss НОВИНИ Всі новини

Партія «СН» може бути пов’язана з ОПЗЖ через Інституту когнітивного моделювання, - «Детектор Медіа»

Інституту когнітивного моделювання (ІКМ), одним із засновників якого був Спартак Суббота, отримував фінансування від партії Слуга Народу

15 серпня 2023, 20:13
Поділіться публікацією:

Інститут когнітивного моделювання може бути тісно повязаний із забороненою ОПЗЖ та колишніми "регіоналами", зокрема з депутатом-забудовником Вадимом Столаром, а його соціологічні дослідження виявитися фейковими. Про це йдеться у статті-розслідуванні "Детектор Медіа", підготовленої за участі руху "Чесно".

Партія «СН» може бути пов’язана з ОПЗЖ через Інституту когнітивного моделювання, - «Детектор Медіа»

Як може бути пов'язана Шуляк зі Столаром

"У 2019-му, в рік президентських і парламентських виборів, блогер та нібито психолог Спартак Суббота створив Інститут когнітивного моделюванн (ІКМ). Спершу цей інститут працював виключно в освітньому напрямі. На початку 2020 року "Слуга народу" перерахувала йому 5 мільйонів гривень. Перед тим, як укласти договір на таку значну суму, новостворений інститут перепрофілювався і почав займатися соціологічними дослідженнями. По суті, партія влади, яка почала отримувати кошти з державного бюджету від платників податків, після року роботи в парламенті вирішила віддати 5 мільйонів нещодавно створеному товариству, яке не мало сталої професійної репутації у цій сфері", — йдеться у статті.

Окрім того, Спартак Суббота проводив онлайн-курс для нардепів "Слуги народу" у квітні 2020 року. А серед працівників його ІКМ з'явилася дочка чинної голови партії — Дар'я Шуляк. Інститут, куди пішли кошти партії, для неї став одним із перших місць роботи, йдеться у матеріалі.

"Тоді "Слуга народу" була для інституту Спартака ключовим клієнтом, який давав 80% річного доходу. За рік компанія отримала 6 мільйонів гривень, з них майже 5 мільйонів – від "слуг", — пише "Детектор Медіа".

Поки Дар'я Шуляк працювала в цьому інституті, у нього з'явився ще один клієнт – медіахолдинг Live Network нардепа від ОПЗЖ Вадима Столара. Інститут когнітивного моделювання керував медіахолдингом Вадима Столара Live Networks. Вони обслуговували його канали і водночас намагалися рятувати його репутацію, йдеться у статті.

"Зв'язки Олени Шуляк зі Столаром значно глибші. Давня бізнес-партнерка Шуляк Катерина Редько стає в цей момент співпраці з інститутом керівницею "Парус Холдінгу". Крім того, секретарем комітету, який очолює Шуляк, є Дмитро Ісаєнко – забудовник і депутат групи Столара. Це може також пояснювати, чому колишні члени ОПЗЖ дали ключові голоси під час прийняття скандальної містобудівної "реформи" 5655, проти якої виступив Європарламент. Саме Олена Шуляк є одним із ключових авторів цього законопроєкту", — наголодується у розслідуванні.

Також інститут співпрацював з Міжнародним фондом Вадима Новинського "Покровъ". Новинський, як і Столар, – фігурант Реєстру Zрадників, який веде Рух Чесно.  Водночас ІКМ співпрацює з багатьма міністерствами.

"Серед клієнтів інституту є не лише фігуранти Реєстру Zрадників чи партія "Слуга народу". Кабмін теж направляє сюди наші податки. На сайті організації є інформація про співпрацю з МОЗ, Мінцифри, Міндовкілля, Мінкультом та навіть МЗС. Причому тендерні закупівлі з-поміж усіх міністерств проводив лише Мінкульт. А всі решта працюють з інститутом без тендерів. Отже, Інститут когнітивного моделювання став тим інструментом, який одночасно працює з партією влади, міністерствами та урядом, а також відбілює репутацію фігурантів Реєстру Zрадників і співпрацює з колишніми регіоналами", — йдеться у матеріалі.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини