Головна Новини Суспільство Скандали Економіст оцінив вартість послуг харчування в закупівлях Міноборони
commentss НОВИНИ Всі новини

Економіст оцінив вартість послуг харчування в закупівлях Міноборони

На думку економіста Андрія Новака, враховуючи показники інфляції, вартість харчування на одного бійця - низька

25 січня 2023, 18:07
Поділіться публікацією:

145 гривень 80 копійок — саме стільки коштів закладено в договорах Міноборони на добове харчування одного бійця. Окрім самих продуктів, у цю суму також входить зберігання продуктів, їх доставка та, у деяких випадках, приготування. За підрахунками економіста Андрія Новака, враховуючи показники інфляції, ця ціна є низькою, передає УНН.

Економіст оцінив вартість послуг харчування в закупівлях Міноборони

Закупівлі харчування в Міноборони (фото з відкритих джерел)

“Хто закидають про 145 гривень — спробуйте ви в житті прохарчуватися навіть за 200 грн на добу, приготовленою вже їжею, три рази на день. Ви це не зробите, бо є поняття собівартість, плюс це вже приготовлені харчі. Тобто їх готують кухарі, це і витрати електроенергії. Тому добова норма на харчування 145 грн — це дуже занижена сума.

Її можна пояснити тільки тим, що враховуються дуже великі об‘єми і виконавці, які здійснюють цю послугу харчування, вони саме шляхом великого об‘єму готові при мінімальній маржі надавати ці послуги”, — повідомив він.

Новак зауважив, що цьогорічна інфляція, яка сягнула 26,6%, у реальності є в рази вищою, якщо говорити саме про продукти харчування.

“Реальна інфляція вища, ніж офіційна, бо офіційна рахується по цінах на 335 номенклатур товарів і послуг, на деякі з яких ціна не змінилася або навіть зменшилася. Наприклад, послуги няні чи прибирання — вони в сьогоднішніх умовах зменшились у вартості. Так само є технічні товари, на які ціни не змінюються. Тому офіційний показник інфляції відображає лише загальну картину на ці товари та послуги, а реально ми в своєму житті користуємося набагато меншою їх кількістю, — близько 150.

Якщо ж порахувати інфляцію по цих 150 позиціях, то показник буде значно вищий. Наприклад, беремо вибірку тільки по продуктах харчування і бачимо, що по факту ціна на них дуже зросла.

Тому, якщо говорити саме про вартість харчування солдата на день, то треба враховувати саме цю інфляцію, яка буде становити під 45%”, — пояснив економіст.

Нагадаємо, що "Коментарі" писали про те, що у Міноборони прокоментували закупівлю послуг харчування за завищеними цінами.

 



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення


Новини