Головна Новини Суспільство Скандали Чи знайдеться у квітні їжа для армії: військові очікують на втручання Умєрова
commentss НОВИНИ Всі новини

Чи знайдеться у квітні їжа для армії: військові очікують на втручання Умєрова

Державний оператор тилу Міноборони не провів закупівлю харчових продуктів для військових. Міністр оборони Рустем Умєров зберігає мовчання щодо можливості залишити українську армію без їжі.

4 березня 2024, 13:12
Автор:
avatar

Slava Kot

Поділіться публікацією:

З початку року, Державний оператор тилу Міноборони ніяк не може провести закупівлю послуги харчування для військових. Чинні контракти з постачальниками завершуються 30 березня. Тоді як нові мають бути укладені МОУ не пізніше 15 березня, оскільки у вимогах самого міністерства наявна чітка умова про те, що замовлення продуктів має відбуватися за два тижні до поставки. Чому новостворений ДОТ не впорався із харчуванням та наскільки високі ризики зриву безперебійного забезпечення військових їжею, розбиралися в матеріалі.

Чи знайдеться у квітні їжа для армії: військові очікують на втручання Умєрова

В українські армії може виникнути проблема з продуктами для військових. Фото з відкритих джерел

Дискримінаційні вимоги

22 лютого 2023 Державний оператор тилу (ДОТ) Міноборони провів 11 харчових аукціонів, які скасував того ж дня. Причина — рішення суду за скаргою одного з постачальників, яким в тендерних умовах ДОТ встановлено низку дискримінаційних вимог.

Зокрема, ДОТ висунув до компаній учасників закупівель вимогу про наявність PPO на складах, хоч ця вимога прямо суперечить ЗУ "Про застосування РРО". Також ДОТ вимагав від учасників Акти перевірок Держпродспоживслужби, хоч такі акти можуть бути тільки, якщо компанія ризикова.

Крім того, ДОТ вимагав, щоб учасники мали досвід реалізації не менше 400 номенклатур на складах на конкретні дати, однак таку вимогу не в змозі виконати навіть чинні постачальники харчування МОУ, бо одночасно усі 400 позицій з харчових продуктів за Каталогом жодна військова частина не замовляє.

Керівник ДОТ Арсен Жумаділов під час судових спорів з учасниками закупівель з приводу дискримінаційних тендерних вимог, публічно апелював до позивачів та намагався публічно їх дискредитувати

Також у ДОТ заявляли, що буцімто оскарження дискримінаційних вимог не вплине на процес організації ними закупівлі, що зрештою виявилося неправдою.

Новий тендер

28 лютого ДОТ переоголосив харчові закупівлі, запевнивши в тому, що на цей раз вже виключив з тендерної документації дискримінаційні вимоги. Але жоден представник ДОТ так і не поніс відповідальності за те, що допустив  їх в документації від самого початку.

У ВР стверджують, що Державний оператор тилу провели роботу та свої обіцянки. І тому оборонний комітет Ради готується викликати й заслухати Жумаділова вже наступного тижня.

Кризу приховують

Весь цей час ризики залишення фронту без належної кількості їжі в МОУ приховують.

"Незважаючи на це (скасування аукціонів закупівель 22 лютого),  постачання харчування для Збройних сил України відбудеться в межах встановлених строків", — заявляли, зокрема, в ДОТі.

Однак, насправді ситуація інша. Зі слів начпроду однієї з в/ч на Донеччині, він не знає, чим за два тижні йому годувати солдат.

"Зараз Тил розіслав по усім нам – по всіх в/ч телеграму, щоб ми робили запаси продуктів на 2-3 тижні вперед після 30.03. Тобто після того, як закінчать ці контракти, за якими ми зараз працюємо. Вони розуміють, що нових постачальників не буде? Угод не буде? Чи як це трактувати ? Але постає питання фінансування цих позапланових обсягів. Як вони собі це уявляють, не знаю. (…) Чим я буду годувати людей за два тижні, відверто вам кажу,  не знаю", – розповів військовий.

Умєров єдиний, хто може вплинути

Допоки триває вся ця безуспішна історія із першими харчовими закупівлями у виконанні ДОТу та Жумаділова, міністр оборони Рустем Умєров зберігає мовчання. Хоча, він єдиний, хто має відповідні повноваження на втручання й врегулювання проблеми. Тим паче, що в Міноборони існує нещодавно спеціально створений Департамент політики закупівель.

"Питаннями харчування армії, особливо під час війни, повинне займатися МОУ, і тут навіть приводу для дискусій немає. Скільки коштів вже витратили на створення цього ДОТу? І пів року не пропрацював, вже знову дискримінаційні вимоги, звинувачення в корупції тощо. Навіщо нам ДОТ, якщо є МОУ? Закупівлю послуги харчування для військових треба зараз повернути Міноборони. Тому що саме міністр оборони відповідає у нас за забезпечення Збройних сил. Він відповідає, а не якийсь Жумаділов", - заявив екскомандувач Десантно-штурмових військ України, полковник запасу ЗСУ Іван Якубець.

Проте в МОУ — на рівні заступників міністра Умєрова — від цієї відповідальності продовжують відмежовуватися.

"Нова система має у своєму фундаменті головну річ — це вже не Міністерство оборони України. Ми відкрили агенцію закупівель "Державний оператор тилу" і передали функції закупівель цієї агенції", — заявив днями заступник Умєрова Дмитро Кліменков. 

У разі, якщо міністр оборони дійсно не готовий бути гарантом безперебійного постачання їжі ЗСУ і на фронт, то далі, окрім як президента України, військовим більше апелювати ні до кого.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини