Головна Новини Суспільство релігія Водохреще 2021: що не можна робити у свято
commentss НОВИНИ Всі новини

Водохреще 2021: що не можна робити у свято

Це одне з найважливіших свят для православних, присвячене описаному в Євангелії хрещенню Ісуса Христа

18 січня 2021, 13:42
Поділіться публікацією:

У вівторок, 19 січня, в Україні відзначатимуть Хрещення Господнє або Водохреще. Для православних це свято є одним з найголовніших і відзначається з нагоди хрещення Ісуса Христа в річці Йордан Іоанном Хрестителем. Про це пише obozrevatel.

Водохреще 2021: що не можна робити у свято

Водохреще 2021 Україна. Фото: obozrevatel

На Водохреще в храмах здійснюють святкову службу. 18 січня вперше в році освячують воду, віруючі дотримуються суворого посту до кінця богослужіння.

Після богослужіння заведено відпускати в небо білих голубів — на згадку про явлення Святого Духа, а також знак, що означає закінчення різдвяних свят.

Жінки вмиваються в це свято снігом і льодом — це дарує молодість і красу. Вода, яка освячена на Водохреще, вважається цілющою протягом усього року. Її заведено пити натщесерце з просфорою і молитвою, а також умивати нею дітей, коли ті хворіють.

Найпопулярніша традиція свята — купання в ополонці у вигляді хреста. Якщо вірити стародавнім традиціям, то це очищає людину духовно.

Що категорично не можна робити:

— прати, прибирати, займатися рукоділлям;

— злитися, сваритися, ображати інших;

— вживати алкоголь і їсти перед купанням — церква вважає це великим гріхом.

— набирати святу воду з поганими помислами;

— жінкам для купання краще одягнути закриту сорочку (бажано нову), оскільки в купальнику чи білизні купатися в ополонці не можна;

— гадати.

Як повідомляло видання "Коментарі", як не захворіти після водохресного купання. У ніч на вівторок, 19 січня, православні християни відзначають свято Хрещення Господнього. І традиційно в цей день проходять купання в ополонці. Якщо ви хочете зануритися і не захворіти, тоді варто дотримуватися кількох порад.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини