Головна Новини Суспільство релігія Україна створює першу келію на Святій Горі Афон: долучитись може кожен
commentss НОВИНИ Всі новини

Україна створює першу келію на Святій Горі Афон: долучитись може кожен

ПЦУ відновлює єдину українську чернечу обитель на Святій Горі Афон. Допомогти у створенні релігійного українського осередку може кожен громадянин України.

17 серпня 2023, 21:12
Автор:
avatar

Slava Kot

Поділіться публікацією:

Церква України збирається відновити історичну справедливість і відродити чернечу обитель на Святій Горі Афон. Мета назбирати 700 тис. євро на її відбудову. Планується, що після відновлення келія прийматиме українських громадян, воїнів ЗСУ та паломників з усього світу.

Україна створює першу келію на Святій Горі Афон: долучитись може кожен

Православні дзвони на Святій Горі Афон. Фото з відкритих джерел

Православні народи традиційно мають власні монастирі, скити та келійні обителі на Святій Горі Афон. Тут розміщувались грецькі, сербські, румунські, болгарські, грузинські та українські духовні осередки.

Українська церква має понад 1000-літню історію присутності на горі Афон, яка пов’язана з хрещенням Русі. За сприяння князя Володимира Великого було збудовано перший український монастир на Святій Горі. Українські релігійні осередки на горі Афон згодом підтримувало козацтво.

Лише під час Російської імперії Україна втратила свої релігійні будівлі у священному для християн місці. Однак з отриманням Томосу про автокефалію Православної Церкви України відродилась   можливість повернути українське представництво на Святу Гору. Україна отримала келію, яка потребує відновлення.

"Нинішній стан Келії в руїнах ніби символізує Україну, яку понівечили російські загарбники. Але так само, як, без сумніву, відбудується після нашої великої Перемоги вся Україна, так тепер відроджується та відбудовується і давня Келія – український духовний осередок на Святій Горі", — говорить Митрополит Епіфаній.

Очікується, що після відновлення першої україномовної келії ченці з України будуть молитися за український народ рідною мовою. Окрема молитва буде за українців, які загинули від російської агресії. Крім того, громадяни України, українські воїни та паломники з усього світу приїжджатимуть до цієї келії для очищення і відновлення.

Дізнатись більше та допомогти відновити першу україномовну келію на Святій Горі Афон можна за посиланням на сайт проєкту Православної церкви України.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини