Головна Новини Суспільство релігія У ПЦУ прокоментували традицію "купатися в ополонці" на Водохреще: то змиває вода гріхи чи ні
commentss НОВИНИ Всі новини

У ПЦУ прокоментували традицію "купатися в ополонці" на Водохреще: то змиває вода гріхи чи ні

Про традицію занурення у крижану воду на Водохреще ніде немає жодних церковних записів

17 січня 2022, 11:30
Поділіться публікацією:

Напередодні свята Водохреща, яке особливо шанується православними християнами і відзначається  щороку 19 грудня, у Православній церкві України (ПЦУ) ще раз нагадали вірянам, що купання в ополонці не є рекомендацією від священнослужителів. Більше того, немає нічого спільного з традиціями вшанування цього дня. Про це написано на офіційній сторінці ПЦУ у Facebook, передають "Коментарі". 

У ПЦУ прокоментували традицію "купатися в ополонці" на Водохреще: то змиває вода гріхи чи ні

Купання в ополонці на Водохреще. Фото з Facebook

"Вже не перший рік ми пояснюємо, що традиція купання в ополонці на Водохреще не має нічого спільного зі "змиванням" гріхів, отриманням особливого Божого благословіння чи духовного очищення. Немає жодного церковного припису в Українській Церкві для звершення занурення у зимову воду і ніколи його не було. Священники звершують Чин освячення води відкритих водойм у свято Богоявлення не для того, щоби в ній купатися, а саму воду освячують зовсім не "іони срібла" хреста, який у неї занурюють, це роблять у дерев’яним хрестом", — пояснюють у ПЦУ.

Натомість, у церкві у цей день просять ставитись до води шанобливо. Тому просять, не оскверняти воду своїми купаннями у оголеному вигляді, вживанні алкогольних напоїв та нецензурної лайки. 

"Як грішні люди можуть "наслідувати" Ісуса Христа, купаючись взимку у водоймах? З якою метою і як саме "наслідують"? При цьому, не соромлячись оголювати напоказ власне тіло, "підігріватися" спиртними напоями, не стримуватися у лайці під час фізичних відчуттів через занурення у крижану воду. І чомусь "обов’язково треба" зануритися тричі і перехреститися перед зануренням", — обурюються у ПЦУ.

У ПЦУ додають — вода не змиває гріх, бо гріх не ззовні, а в душі. Тому потрібно покаятись і очиститись за допомогою церковних таїнств у храмі.

Читайте також: Комаровський розповів, за яких симптомів ГРВІ потрібно обов'язково звертатися до лікаря



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини