Головна Новини Суспільство релігія Синод УПЦ МП опублікував звернення до Зеленського: Чого хочуть
commentss НОВИНИ Всі новини

Синод УПЦ МП опублікував звернення до Зеленського: Чого хочуть

Синод Української православної церкви Московського патріархату (УПЦ МП) просить Президента України розблокувати діяльність підсанкційних єпархій, а також вимагає публічних вибачень від "Кварталу 95" та "1+1" за жарти про релігію

20 грудня 2022, 21:37 comments2281
Поділіться публікацією:

Саме Українська Православна Церква з часів хрещення стояла біля витоків української державності та першою серед інших релігійних організацій рішуче засудила цю військову агресію. Про це йдеться у зверненні синоду, пишуть "Коментарі".

Синод УПЦ МП опублікував звернення до Зеленського: Чого хочуть

Відкрите звернення Священного Синоду Української Православної Церкви до Президента України Володимира Зеленського від 20 грудня 2022 року

"З самого початку воєнних дій, наші віряни захищають свою країну, жертвуючи життям заради визволення рідної землі. Українська Православна Церква постійно підносить молитви та надає матеріальну допомогу військовослужбовцям, вимушеним переселенцям та іншим категоріям населення, які постраждали від війни", — йдеться на початку звернення.

Далі, Синод називає великою прикрістю численні наклепи, образи та безпідставні звинувачення, які лунають у бік Української Православної Церкви. Члени Священного Синоду нарікають на розпалювання релігійної ворожнечі, яка роз’єднує народ.

квал бруду спонукає до побиття вірян і священників, захоплення і руйнування храмів та заборони самої Церкви. Окрім цього, Українську Православну Церкву досі умисно називають "російською" та "московською", а вірян безпідставно вважають ворогами", — йдеться у відкритому листі до Президента України.

А далі закидають керівництву держави незаконність та невиправданість "персональних" санкцій до священнослужителів УПЦ МП. Називають такі обмеження порушенням не лише особистих прав служителів культу, а й прав майже тисячі релігійних громад.

Окрім того, йдеться у зверненні про порушення в ЗМІ права на свободу віросповідання та богохульство в телеефірах. Як приклад наводять ефір 7 грудня. "Цього дня у телеефірі та YouTube каналі під назвою "Официальный канал Чисто News" було оприлюднено відео передачі "Байрактар New#104" виробництва студії "Квартал 95". Впродовж майже 14 хвилин у передачі лунало богохульство, глузування і блюзнірство стосовно Бога та УПЦ, а також було використано неправдиву і невірогідну інформацію, зневагу та образи релігійних почуттів вірян і розпалювання релігійної ворожнечі. У зв’язку з цим, духовенство та миряни УПЦ звернулися до керівництва телеканалу "1+1" та авторського колективу студії "Квартал 95" з вимогою принести публічні вибачення за передачу та вилучити її з інформаційного простору, а також до правоохоронних органів для належного розслідування цього ганебного сюжету", — сказано у зверненні.

У зв’язку з цим, духовенство та миряни Української Православної Церкви звернулися до керівництва телеканалу "1+1" та авторського колективу студії "Квартал 95" з вимогою публічно перепросити за передачу та вилучити її з інформаційного простору, а також до правоохоронних органів для належного розслідування цього сюжету.

І, зрештою, просять Зеленського як Гаранта Конституції забезпечити право на свободу совісті та віросповідання для вірян Української Православної Церкви: "Захистити українське суспільство від риторики ненависті й нетерпимості за релігійною ознакою, що розпалює релігійну ворожнечу в країні. Розблокувати діяльність релігійних організацій. Не допустити прийняття антиконституційних законів проти Церкви, що перебувають на розгляді у Верховній Раді України".

Як писали раніше "Коментарі", чутки, що УПЦ МП збираються заборонити в Україні, не відповідають дійсності. Комітет ВР з питань гуманітарної та інформаційної політики справді схвалив закон про заборону РПЦ в Україні, а не УПЦ МП. Жодної української церкви, яка безпосередньо не підпорядковується Москві, ця заборона не стосується.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини