Головна Новини Суспільство релігія Що змінить закон про заборону УПЦ МП: чому його ухвалили саме зараз
commentss НОВИНИ Всі новини

Що змінить закон про заборону УПЦ МП: чому його ухвалили саме зараз

Свої голоси за заборону російської церкви віддали 265 народних обранців

20 серпня 2024, 17:04
Поділіться публікацією:

Верховна Рада України підтримала законопроект про заборону релігійних організацій, пов'язаних з Росією. Тим самим фактично зробивши рішучий крок у бік заборони діяльності Української православної церкви Московського патріархату (УПЦ МП). Про що свідчить таке рішення? Чому прийнято саме зараз? До чого це може призвести? Видання "Коментарі" з цими питаннями звернулося до експертів.

Що змінить закон про заборону УПЦ МП: чому його ухвалили саме зараз

Заборона УПЦ МП. Фото з відкритих джерел

Діяльність УПЦ МП стала фактором національної безпеки

Політолог Володимир Цибулько так прокоментував ситуацію: 

"Зашкварна" діяльність української філії "кагебістькоі" РПЦ, вже довший час була великим подразником для суспільства. Воно й без того травмоване  війною. Проте дії окремих представників УПЦ МП взагалі дивували, як дикість. Чого лише варті заклики йти до храмів під час ковіду, так і повною зневагою до закону, як то масова пʼяна їзда на автівках. Але війна відкрила ще одну сторінку цієї псевдорелігійної організації – колаборації! Робота на агресора! І це стало вже фактором національної безпеки!".

Що ж до прийнятого закону, то експерт зазначає – складається враження, що влада зберегла для себе варіант використання цієї релігійної організації як допоміжної технологічної ланки для виборів. 

"Адже "слуги", як спадкоємці Партії регіонів бачили, як уміло старші товариші користалися на виборах цією мережею. Закон дозволяє цій структурі маргіналізуватися неспішно, і ще раз, як мінімум, прислужитися не стільки Христові, як Мамоні!", – прокоментував Володимир Цибулько.

Не можна служити одразу Богові і Мамоні

Політолог Валерій Димов зазначив, що почати коментування голосування Верховної Ради потрібно, згадавши слова зі Святого Писання. "Ніхто двом панам служити не може, бо або одного зненавидить, а другого буде любити, або буде триматись одного, а другого знехтує" – так сказано в святому писанні Євангеліє від Матвія 6:24-25. Там також сказано, нагадує політолог, що не можна служити одразу Богові і Мамоні. 

"Ми прекрасно розуміємо, для чого Московська церква, яка була знаряддям давньої російської політики щодо шовінізму і поневолення народів, тримала до недавнього часу і Московський патріархат в Україні, так звану УПЦ МП, і тих людей, які не хотіли ухвалення такого закону, який нарешті перервав пуповину між Українською церквою і російським шовінізмом, який використовував релігію задля закріпачення в духовному аспекті українців. Тому насправді Верховна Рада не могла не прийняти цей закон. Ми побачили на тимчасово окупованих територіях, кому насправді служили московські попи. Українці побачили, як насправді представники УПЦ МП відмовлялися відспівувати хлопців, які полягли за свободу і незалежність України. В тому числі за тих попів, які були в тих селах та селищах, містах, які відмовлялися у відспівуванні. Українці побачили, що не можна надалі нехтувати таким питанням як духовна окупація України. І, коли депутати, до речі, правильно роблячи, забороняли проросійські канали, то виникало логічне питання: чому вони так само не поступили щодо російської церкви", – зазначив співбесідник порталу "Коментарі". 

Він звернув увагу, що багаточисельні опитування показували, що депутати йдуть проти волі народу, відкладаючи питання заборони філії РПЦ в Україні. 

"Всі також бачили як деякі народні депутати намагалися спекулювати на цьому питанні. В тому числі це стосується спікера Верховної Ради Руслана Стефанчука, який на місяць відправив парламент нібито працювати на округах, а насправді просто очікувалося політичне рішення з Офісу президента. Наразі ж депутати вже не могли не ухвалити цей закон. Тим більше, що він був поданий від уряду. І зараз якби народні обранці не проголосували за даний закон, то це виглядало б не зовсім комільфо. Зрозуміло, що вони рахували голоси, але після того, як президент скликав Раду церков, як було ухвалено політичне рішення, не виникало запитань що цей закон може бути не ухвалений", – зазначив Валерій Димов. 

Що стосується питання, чому саме зараз був прийнятий даний закон, то експерт говорить, що звісно дане питання потрібно було вирішувати набагато раніше. 

"Українці хотіли такого рішення, але яким чином воно могло бути прийняте, коли ще донедавна в радниках Офісу президента був Сергій Трофімов, який відомий тим, що до широкомасштабного вторгнення попивав чайок з митрополитом УПЦ МП Онуфрієм. До того ж, раніше всі пам'ятаємо, що були центральними такі тезиси, як "Зійдемося посередині" або "Не важливо, яка назва тієї чи іншої вулиці", — зауважив експерт.

Валерій Димов вважає, що реалізація цього закону буде безболісною. До того ж він не сприймає всерйоз чутки щодо заяв про можливу незгоду з даною політикою України кандидата в президенти США від республіканців Дональда Трампа. 

"Але чуйка і здоровий глузд, що народ не вибачить владі того, що вона не проводить духовної деокупації України, таки спрацювала. Зараз є дев'ять місяців для того, щоб кожна громада, яка є паствою церкви Московського патріархату порвала зв'язки з РПЦ і повернулася до єдиної Православної церкви України. Цей процес буде безболісним як був безболісним і процес переходу на новоюліанський календар і жодних проблем та розколів ми не побачили вже в минулому році", – підсумував Валерій Димов.

Читайте також на порталі "Коментарі" — у РПЦ прокоментували заборону "російської церкви" в Україні.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/

Новини