Головна Новини Суспільство релігія День Пелагеї Заступниці: що не рекомендується робити 17 травня
commentss НОВИНИ Всі новини

День Пелагеї Заступниці: що не рекомендується робити 17 травня

17 травня 2022 року, церква вшановує пам'ять мучениці Пелагії: які існують традиції та заборони цього дня

17 травня 2022, 01:40
Поділіться публікацією:

У вівторок, 17 травня, православні віруючі вшановують пам'ять Пелагеї Тарсійської. Що відомо про цей день? Яких традицій та заборон варто сьогодні дотримуватися?

День Пелагеї Заступниці: що не рекомендується робити 17 травня

День Пелагеї Заступниці (фото з відкритих джерел)

Повідомляється, що Пелагея народилася в сім'ї язичників, вона відрізнялася неймовірною красою та здобула хорошу освіту. Прийнявши хрещення, її хотів узяти за дружину імператор Діоклетіан, але дівчина йому відмовила, і за це втратила життя.

У народі цей день називають святом Пелагеї Заступниці. За народними переказами вона оберігає дівчат і жінок, особливо прихильна до безневинних душ, і тих, кого образили без причини. Також її вважають покровителькою птахів.

Цього дня жінкам та дівчатам, які зазнають поганого ставлення від чоловіків, потрібно просити у Пелагії захисту. 17 травня взагалі бажано перекласти всі домашні справи на чоловіків, бо заступниця все бачить і покарає за послух.

Ще 17 травня проводилися обряди, щоб відлякати нечисту силу та шкідників, які можуть стати на заваді доброму врожаю. Для цього брали тріснуту посудину, залишали в центрі городу, а ввечері з поля приносили кущ кропиви з кореневою системою і садили в заздалегідь приготовлене місце.

Що не бажано робити у день Пелагеї Заступниці?

— не можна ображати птахів, кричати на них, стріляти по них і кидатися камінням. Домашніх птахів треба, навпаки, цього дня оточити увагою. Від страв із м'ясом птиці також слід відмовитись;

— не можна розпускати плітки, провокувати конфлікти й говорити погано про інших людей;

— не можна в цей день робити подарунки, особливо під заборону потрапляють перли, мітла, дзеркало, голки, шпильки, кішки. А ось подарована дерев'яна ложка обіцяє благополуччя та ситість;

— не можна відмовляти у допомозі, особливо тим, хто опинився у складній ситуації, за своєю слабкістю чи іншими причинами зазнає цькування, якого незаслужено ображають.

Раніше видання "Коментарі" повідомляло, які свята відзначаються у травні 2022 року.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини