Головна Новини Суспільство релігія День пам'яті Кирила та Мефодія: що не рекомендується робити
commentss НОВИНИ Всі новини

День пам'яті Кирила та Мефодія: що не рекомендується робити

У народі сьогодні вшановують пам'ять вчителів Словенських, рівноапостольних Кирила і Мефодія

24 травня 2022, 01:25
Поділіться публікацією:

У вівторок, 24 травня, православні відзначають день пам'яті святих рівноапостольних Кирила та Мефодія – творців слов'янської писемності. Що можна і не можна робити цього дня?

День пам'яті Кирила та Мефодія: що не рекомендується робити

24 травня – яке сьогодні свято / Фото: Pinterest

Відомо, що Кирило та Мефодій зробили вагомий внесок у розвиток слов'янської писемності, вони стали авторами абетки "кирилиці". Ще в юності братися вирішили присвятити своє життя Богові та займатися вчительством. Кирило і Мефодій здобули гарну освіту і прагнули ділитися своїми знаннями з оточуючими, тому в грецькому монастирі створили слов'янську азбуку. Також святі перевели з грецької на слов'янську Євангеліє та Псалтирі, щоб слов'янським країнам було легше проводити богослужіння.

Цього дня заведено молитися Кирилові та Мефодію, щоб вони дарували знання та здібності для вас та ваших дітей, особливо це важливо для тих, хто має проблеми з науками та засвоєнням нового матеріалу.

У народному календарі 24 травня називають Мокій Мокрий. Цей день також присвячений священномученику Мокію, який постраждав за віру в Христа. А "мокрим" свято почали називати тому, що у цей день часто бували дощі.

У народі вірили, що якщо 24 травня потрапити під дощ та промокнути, то він подарує красу, здоров'я та сили.

Також в цей день за старих часів дівчата, які хотіли зустріти свого судженого, плели вінок такого розміру, щоб через нього можна було пропустити все тіло. Після цього його відпускали у водойму і загадували нареченого. Згідно з повір'ями, вночі його виявлять русалки, гратимуть з ним і віддячать дівчині, яка подарувала їм таку забаву.

Що не можна робити 24 травня?

— не рекомендується цього дня використовувати нецензурну лексику, щоб не залучити невдачі;

— не можна відмовляти, якщо хтось у вас попросив позичити книгу;

— не зловживайте спиртним у цей день;

— не робіть гучних звуків біля відкритих водойм, а також не купайтеся і нічого не кидайте у воду, щоб не зустрітися з русалками;

— не беріться за нову справу, тому що вона може виявитися провальною;

— не купуйте нове взуття — гроші виявляться витраченими даремно.

Раніше видання "Коментарі" повідомляло, що православні у травні 2022 року відзначають кілька важливих дат, які мають свої традиції та заборони.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини