Рубрики
МЕНЮ
Ткачик Олеся
На Провідну неділю українці традиційно відвідують цвинтарі, аби вшанувати пам'ять своїх рідних. Проте деякі звичаї, зокрема залишення на могилах пасок, крашанок та інших продуктів, не лише зайві, а й суперечать християнським принципам. Про це повідомляє Волинська єпархія ПЦУ.
Провідна неділя
Зокрема, як пояснив ієромонах Марк Левкін, традиція залишати їжу на могилах має дохристиянське походження й мало пов'язана з православною вірою.
При цьому священник зауважив, що їжа на кладовищах приваблює тварин, які вночі розтягують освячені продукти, чим оскверняють місце поховання.
Він також підкреслив, що замість залишення їжі на цвинтарі, варто передати її бідним та нужденним як прояв милосердя в пам'ять про покійних.
Священик додав, що у Провідну неділю важливо прийти на кладовище разом із родиною, згадати померлих у молитві й розділити з ними радість Христового Воскресіння.
Нагадаємо, портал "Коментарі" розповідав, що цього року Провідна неділя припадає на 27 квітня. У цей день християни моляться за упокій душ померлих, відвідують кладовища, ставлять свічки та згадують рідних, що відійшли у вічність.
За давніми віруваннями, у Великдень Бог відпускає душі померлих на землю. Протягом тижня в оселях ставлять запалені свічки та крашанки на вікнах, щоб душі знайшли дорогу додому. А на Провідну неділю вони повертаються назад на небеса, і родичі йдуть на кладовище, щоб попрощатися. Вірили, що дощ у цей день — це сльози душі, яку не прийняли до раю.
Новини