Головна Новини Суспільство релігія Червона гірка-2022: що можна і не можна робити у це свято
commentss НОВИНИ Всі новини

Червона гірка-2022: що можна і не можна робити у це свято

У неділю, 1 травня, через тиждень після Великодня, відзначається Червона гірка: що потрібно знати про це свято

27 квітня 2022, 01:35
Поділіться публікацією:

У першу неділю після Великодня, а у 2022 році вона припадає на 1 травня, православні та греко-католики відзначають Червону гірку, або Фомину неділю. Що це за свято? Яких традицій та заборон необхідно дотримуватися?

Червона гірка-2022: що можна і не можна робити у це свято

Червона гірка 2022 / Фото: Вікіпедія

Згідно з церковними переказами, цього дня Ісус Христос явився апостолу Хомі. Він став єдиним, хто засумнівався у диві, тому й отримав прізвисько Невіруючий. Це свято називають Червона гірка — Антипасха, що в перекладі означає "повторення, подібність до Великодня". У деяких регіонах так називають поминальний день – Радоницю, але за релігійним календарем вона припадає на вівторок, 3 травня.

На Антипасху в храмах проводиться остання літургія з великоднього чину. Під час богослужіння читається уривок з Євангелія про апостола Хому, який увірував.

Як правило, цей день відзначається галасливо та весело, у селах влаштовували гуляння з різними іграми та хороводами, де хлопці та дівчата могли зустріти своє кохання. Незаміжні дівчата на Червону гірку ворожили на нареченого, а щоб довго зберегти молодість, вранці вмивалися холодною водою з колодязя або струмка.

До слова, в цей день можна проводити весілля та вінчання, він вважається сприятливим та обіцяє закоханим довге та щасливе життя.

Що не можна робити 1 травня?

— постарайтеся у це свято ні з ким не сваритися;

— по можливості не сидіть вдома та не сумуйте;

— не викидайте їжу;

— не працюйте на городі та не займайтеся іншою важкою роботою;

Раніше видання "Коментарі" повідомляло, що в останній місяць весни великих релігійних свят немає, але православні відзначають низку важливих дат. Яких саме?



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини