Головна Новини Суспільство Природні ресурси Польські інвестори зможуть купувати муніципальні облігації в Україні напряму: що це дасть
commentss НОВИНИ Всі новини

Польські інвестори зможуть купувати муніципальні облігації в Україні напряму: що це дасть

29 грудня Національний депозитарій України та Центральний депозитарій Польщі уклали відповідний договір.

30 грудня 2022, 12:35
Поділіться публікацією:

На підставі Договору встановлюються кореспондентські відносини між депозитаріями — НДУ та KDPW для проведення операцій "Поставка цінних паперів без оплати". Це уможливить проведення транскордонних переказів українських муніципальних облігацій.Про це повідомляє пресслужба Національного депозитарію України.

Польські інвестори зможуть купувати муніципальні облігації в Україні напряму: що це дасть

Фото: https://pixabay.com/


Згідно з повідомленням, KDPW буде забезпечувати облік таких українських цінних паперів у депозитарній системі Польщі.


В НДУ нагадали, що муніципальними облігаціями називають цінні папери, що випускаються місцевою владою. Кошти від розміщення таких боргових інструментів  можна спрямовувати в бюджети розвитку місцевих рад та використовувати для створення, приросту чи оновлення стратегічних об’єктів довготривалого користування або об’єктів, які забезпечують виконання завдань міських рад.  Такі інвестиції розглядаються як одне з джерел фінансування відновлення зруйнованої війною інфраструктури.


На сьогодні в Україні знаходяться в обігу випуски Київської, Харківської та Львівської міських рад. Їх загальна номінальна вартість — понад 3,1 мільярди гривень, зауважили в НДУ. 


Президент KDPW, Центрального депозитарію Польщі, Мацей Трибуховський, підкреслив, що укладена між центральними депозитаріями Польщі й України угода “відкриває шлях для українських органів місцевого самоврядування до випуску муніципальних облігацій на міжнародних ринках”.  


Раніше “Коментарі” запитували експертів про те, що має робити уряд, щоб залучити інвесторів, не чекаючи закінчення війни. Найперше — розробити механізм страхування воєнних ризиків, переконаний фінансовий експерт Ярослав Жаліло. Бізнес-аналітик Сергій Гарбар каже: держава могла б привабити заявленими великими інфраструктурними проєктами і проведеними прозорими міжнародними конкурсами на їх реалізацію після війни. Це, зокрема, великі платні автобани, швидкісне залізничне сполучення з сусідніми країнами Європейського Союзу, приватні оператори залізничних пасажирських та вантажних перевезень тощо. 





Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини