Китай готується пробурити одну з найглибших свердловин у світі

У Китаї стартував проєкт з буріння надглибокої свердловини. Очікується, що її вивчення надасть унікальні знання про будову земної кори.

Китай пробурить свердловину глибиною понад 10 км для дослідження земної кори. Проєкт буріння відбудеться під керівництвом найбільшого в країні виробника нафти China National Petroleum Corp. Передбачається, що такий експеримент принесе китайцям унікальні знання щодо будови земної кори. Про це повідомляє портал "Коментарі" з посиланням на видання Business Insider.

Китайські вчені почали бурити свердловину, яка стане однією з найглибших у світі. Бур пройде понад 10 км земної кори. За даними державних інформаційних ЗМІ проєкт стартував 30 травня у пустелі Такла-Макан, що розташована в Синьцзян-Уйгурському автономному районі. Очікується, що під час буріння науковці зможуть дослідити 10 шарів земної кори і досягнуть крейдяних залягань віком 145 млн років.

"Структурну складність проєкту буріння можна порівняти з великою вантажівкою, що їде на двох тонких сталевих тросах", - сказав вчений з Китайської інженерної академії Сунь Цзіньшен.

Технічний експерт, Ван Чуньшен наголошує, що таким чином Китай зможе дослідити невідому територію Землі та розширити людські знання щодо її будови, а також впливу людини на довкілля. Очікується, що проєкт триватиме 457 днів та надасть нові дані про внутрішню структуру Землі.

Попри рекордну глибину для Китаю у 10 км, наразі найбільша свердловина знаходиться в Росії. Кольська надглибока свердловина після 20 років буріння змогла досягти глибини у 12 км.

Раніше портал "Коментарі" повідомляв, що дослідники виявили зсуви льоду в Антарктиді, які можуть викликати великі цунамі з катастрофічними наслідками для людства.

Також "Коментарі" писали, що Норвегія закликає громадян триматись подалі від російського "кита-шпигуна".