Головна Новини Суспільство медицина Заборонять в ЄС: який харчовий барвник визнали небезпечним
commentss НОВИНИ Всі новини

Заборонять в ЄС: який харчовий барвник визнали небезпечним

В Європейському агентстві з безпеки харчових продуктів (EFSA) заявили, що барвник Е171 не може вважатися безпечною харчовою добавкою

11 травня 2021, 09:50
Поділіться публікацією:

В багато продуктів додають харчові барвники, це потрібно для підвищення їх безпеки, тривалості зберігання, збереження і поліпшення їх смаку, консистенції або зовнішнього вигляду. Але деякі Е-добавки можуть бути небезпечні для здоров'я.

Заборонять в ЄС: який харчовий барвник визнали небезпечним

Чому барвник Е171 визнали небезпечним (фото з відкритих джерел)

Європейське агентство з безпеки продуктів харчування (EFSA) змінило свою позицію щодо харчового барвника Е 171 (діоксид титану), який часто застосовують при виробництві сухого молока, швидких сніданків, майонезу, морозива і кондитерських виробів. І він досить популярний в Україні. Ґрунтуючись на результатах численних досліджень, експерти прийшли до висновку, що ця добавка не може вважатися безпечною для здоров'я.

Кілька років тому EFSA заявило, що немає доказів, які підтверджують, що харчовий барвник Е 171 має канцерогенну дію. Але потім почали з'являтися дослідження, які вказують на те, що діоксид титану може накопичуватися і шкодити клітинам, якщо потрапляє в організмі людини в формі наночастинок діаметром менш як 100 нм.

Минулого року першою країною світу, яка заборонила використовувати цю харчову добавку в продуктах стала Франція.

Комісар з охорони здоров'я і безпеки харчових продуктів ЄС Стелла Кіріакідес вже писала в Twitter, що законопроект про повну заборону добавки Е171 винесуть на розгляд якомога швидше.

Нагадаємо, що харчові добавки потрапляють в їжу після багаторазових досліджень і вважаються безпечними. Однак в деяких випадках і дозволені речовини можуть завдати шкоди здоров'ю.

Раніше видання "Коментарі" повідомляло, що харчові добавки, які зазвичай додають в випічку, підвищують ризик розвитку діабету.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення


Новини