Головна Новини Суспільство медицина За вихідні зробили всього 90 щеплень від коронавірусу: чому українці не хочуть робити щеплення, і хто в цьому винен
commentss НОВИНИ Всі новини

За вихідні зробили всього 90 щеплень від коронавірусу: чому українці не хочуть робити щеплення, і хто в цьому винен

У неділю вакцинація і зовсім не проводилась

1 березня 2021, 15:22
Поділіться публікацією:

За даними видання "РБК-Україна", яке посилається на особисті джерела, за вихідні в країні зробили всього лише 90 щеплень від коронавірусу, при цьому вчора, 28 лютого, вакцинація і зовсім не проводилася.

За вихідні зробили всього 90 щеплень від коронавірусу: чому українці не хочуть робити щеплення, і хто в цьому винен

За вихідні зробили всього 90 щеплень від коронавірусу: хто винен і як вирішити проблему - фото з відкритих джерел

"У суботу працювала тільки половина бригад. 90 лікарів отримали щеплення. У неділю вакцинації не було", — уточнив виданню джерело.

За словами співрозмовника РБК, мобільні бригади працювали шість днів поспіль, тому вирішили зробити неділю днем відпочинку.

Чому українці не роблять щеплення від коронавірусу? Хто в цьому винен і як це виправити? "Коментарі" вирішили поставити ці запитання експертам.

Навіть серед лікарів є побоювання

Недовіра до вакцинації, небажання українців робити щеплення спровокувала наша центральна влада. У цьому впевнений юрист, адвокат, керуючий партнер Юридичної компанії "Grishakov Law Company" Олександр Гришаков.

"Було багато спекулятивних дій з боку влади в цілому і міністра охорони здоров'я Степанова, зокрема. То ми чекаємо Pfizer, то AstraZeneca, китайську вакцину Sinovac, яка повинна зайти через "прокладки". А насправді отримали з юридичної точки зору — генерик CoviShield — точна копія на синтетичну вакцину Oxford/AstraZeneca, ефективність якої — під великим питанням", — зазначає експерт.

За його словами, не тільки звичайні люди, бачачи такий хаос навколо ситуації з вакцинами та вакцинацією, не хочуть вводити собі сумнівний препарат. Навіть серед лікарів є побоювання.

"Є три основні причини для скепсису щодо CoviShield, якою сьогодні змушений був зробити щеплення очільник МОЗ, доводячи, що та нібито безпечна. Перша — дана вакцина не пройшла всі етапи клінічних досліджень. Друга — є ймовірність побічних реакцій, що визнає і сам завод-виробник. Третя — немає однозначної інформації, чи потрібно вакцинуватися тим, хто вже перехворів. І чи не доведеться нам знову і знову робити щеплення через мутації вірусу. Все дуже непрозоро, незрозуміло — тому і така реакція. Я особисто чув від знайомих лікарів, що вони будуть вакциновані за документами. Але не факт, що в реаліях. І поки не побачимо в інформаційному полі чітких пояснень, поки не побачимо підтвердження користі від вакцинації CoviShield або якоюсь іншою вакциною з тих, що нам обіцяють доставити, буде спостерігатися тренд на мінімальну вакцинацію", — прогнозує Олексадр Гришаков.

Він також висловлює побоювання, що влада в притаманному їй стилі може почати ламати громадську думку "через коліно". Наприклад, не допускаючи без вакцинації до школи, до вузів, на роботу, не випускаючи за кордон.

"За відсутності логічності, зрозумілості в комунікаціях  наша влада нерідко готова створити невигідні умови, обмежуючи права населення, щоб змусити робити те, що потрібно керівництву країни або тим, хто стоїть за ними. Бачимо явний прокол в інформаційній політиці влади. Якщо його не буде знівельовано, більшість українців буде вакциновано лише на папері", — вважає юрист.

Ніхто не зробив так багато для дискредитації ідеї вакцинації, як сама влада

Керівник Центру суспільно-інформаційних технологій "Форум", політичний експерт Валерій Димов називає ситуацію очікуваною, і нагадує, як рік тому з України вивозилися маски, респіратори. Як ми опинилися без належної кількості дезинфікуючих засобів. Як потім виникла маса питань щодо локдаунів, виборчих карантинів, скандалів навколо закупівлі вакцин.

"Ніхто не зробив так багато для дискредитації ідеї вакцинації, як сама влада, — підкреслює експерт. — Саме тому з 32 лікарів тільки 2 згодні ввести собі вакцину".

Він також звертає увагу на те, що зірвані всі терміни вакцинації.

"Згідно з офіційними даними, за 5 днів було вакциновано лише близько 3000 тисяч осіб. Схоже, ми знову йдемо на рекорд. Сумний. То одними з останніх в Європі почали вакцинацію, то — не можемо її провести нормально. Люди не вірять владі. А влада каже: або колись, чим дають, або ти — мало не ворог народу, який діє проти здоров'я нації. Але так ставити питання не можна. Адже нас фактично взяли в заручники своєї некомпетентною політикою. І поки влада не переконає людей у тому, що вакцина — якісна, поки не буде збудована нормальна комунікація, поки не будуть налагоджені всі процеси — ніякого прориву (в хорошому сенсі) у вакцинації чекати не доведеться", — впевнений Валерій Димов.

Раніше "Коментарі" повідомляли, що міністр охорони здоров'я Максим Степанов вакцинувався в прямому ефірі.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини