Головна Новини Суспільство медицина Який штраф за продаж ліків дітям - нововведення Верховної Ради
commentss НОВИНИ Всі новини

Який штраф за продаж ліків дітям - нововведення Верховної Ради

Вводиться грошове покарання, яке захистить дітей від безконтрольного доступу до медичних засобів

17 листопада 2021, 23:04
Поділіться публікацією:

Аптечні працівники відтепер каратимуться за продаж ліків дітям. Відповідні зміни у законодавство внесли народні депутати України, інформує агентство "Укрінформ".

Який штраф за продаж ліків дітям - нововведення Верховної Ради

За продаж ліків дітям будуть штрафувати - ілюстративне фото з мережі

Штрафи сплачуватимуться в усіх випадках: і при очних покупках, і при дистанційних (в онлайн-аптеках), і при доставці через кур'єра. 315 депутатів підтримали законодавчу ініціативу №5123-1, яка встановлює відповідальність за продаж медичних засобів малолітнім особам.

Розмір покарання диференційований і залежить від того, вперше чи повторно здійснюється порушення. Якщо дитині, якій немає 14 років, продали ліки, то сплачується штраф від 3400 до 5100 грн. Якщо ж аптечний заклад повторно порушує закон, то повинен сплатити від 5100 до 6800 грн. Розмір штрафу прив'язаний до розміру неоподаткованих мінімумів доходів громадян і буде змінюватись в року в рік залежно від Закону про Держбюджет.

Для того, щоб накласти штраф, представники Національної поліції складатимуть протоколи про адміністративні правопорушення. Потім справа розглядатимуться у відповідному місцевому суді.

Продаж ліків дітям був заборонений всередині літа 2021 р. Для цього внесли зміни у Закон України "Про лікарські засоби", але покарання не вказувалось. Причина змін: кілька самогубств серед неповнолітніх, які скористались для цього звичайними ліками, які вільно продавались у аптеках. У законі вказано, що продавці можуть навіть просити документ для підтвердження віку покупця.

Крім штрафів за продажі ліків дітям, вже існує система покарання аптечних закладів за певні порушення. Це зафіксовано у ст. 42 Кодексу про адміністративні правопорушення. Якщо відпустили ліки без рецепта – штраф від 50 до 100 неоподаткованих мінімумів доходів громадян, а за повторний випадок – покарання зростає вдвічі.

Публікацію видання "Коментарі" про те, як економити, купуючи ліки в аптеці, можна прочитати за посиланням.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини