Головна Новини Суспільство медицина Як в Україні хочуть поліпшити систему психологічної допомоги населенню — експерт
commentss НОВИНИ Всі новини

Як в Україні хочуть поліпшити систему психологічної допомоги населенню — експерт

Українські пацієнти вперше зможуть скористатися послугами швидкої паліативної допомоги

25 червня 2021, 17:05
Поділіться публікацією:

Представники вітчизняного МОЗ у 2021 році поліпшили Програму медичних гарантій. Як розповіла спеціально для порталу "Коментарі" перший заступник міністра охорони здоров'я Ірина Садов'як, цією ініціативою передбачено відразу 35 різних пакетів медпослуг для українців.

Як в Україні хочуть поліпшити систему психологічної допомоги населенню — експерт

Заступниця голови МОЗ Ірина Садов’як. Фото: МОЗ

Своїм баченням ситуації чиновниця поділилася з нашими журналістами під час проведення Всеукраїнського форуму "Україна. 30".

"Майже 3000 лікарень уклали співпрацю з Національною службою здоров'я України, — говорить Ірина Садов'як. — Підключилися за різними пакетами: стаціонарної допомоги, лабораторної допомоги, онкологічної і так далі. В цьому році вперше є пакет, який називається "Психіатрична допомога, що надається мобільними мультидисциплінарними командами з охорони психічного здоров'я". Також — виїзди швидкої паліативної допомоги, якої теж раніше не було".

За словами заступника міністра, всі ці послуги є новими, вони з'явилися в результаті існуючих запитів українських лікарень.

"Кожен пакет будь-яка лікарня може отримати після укладення договору з НСЗУ. Через певні вимоги ми хочемо поширити психологічну консультацію. Наприклад, побувати на консультації у психолога рекомендують жінці, яка надходить до пологового будинку. Рекомендують побувати у психолога і пацієнтам дитячої лікарні".

Таким нововведенням, на думку Ірини Садов'як, влада хоче підкреслити важливість психологічного супроводу та підтримки.

"Психіатрія займається вже серйозними патологіями, а ми часто спостерігаємо, що пацієнти стикаються саме з психологічними проблемами. Такі стани не потребують психотерапевта, але вимагають супроводу психолога", — пояснює чиновник.

Саме тому, підкреслює Садов'як, окремі пакети, які лікарням пропонує НСЗУ, серед обов'язкових вимог мають наявність психолога в штаті установи.

Відзначимо, що паліативною допомогою є особливий підхід до лікування важкохворих пацієнтів. В його основі — психологічна і духовна підтримка хворого, а також немедикаментозні спроби полегшити біль від серйозних захворювань, наприклад, онкології. Може застосовуватися незалежно від віку пацієнта.

Нагадаємо, раніше "Коментарі" повідомляли, що лікар розповів про найпоширеніші симптоми, характерні для дельта-штаму коронавірусу. Подробиці читайте в нашому матеріалі.

Також на порталі ви можете дізнатися про те, які захворювання можуть загостритися через вплив сонця.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

ККК

30 червня 2021, 20:39

Никак! зАДАЧА ЖИДОВСКОГО УБЛЮДКА ЗЕЛЕНСКОГО ТОЛЬКО В УНИЧТОЖЕНИИ УКРАИНСКОГО НАРОДА И РАСПРОДАЖИ УКРАИНСКОЙ ЗЕМЛИ!

Влад

26 червня 2021, 13:20

В Україні у першу чергу треба поліпшити систему психологічної допомоги чиновникам, кабінету міністрів та усім міністрам і в першу чергу, міністру ЕКОНОМІКИ, Соціальної політики, Пенсійного фонду, МОЗ та МВС та усім їх працівникам, а в другу чергу усім Мерам міст та ОТГ та їхнім посіпакам, щоб у них зник синдром пофігізма, клептократії, ненажерства та короно-носіння...!!! В Україні є лише один 100% ефективний метод системи поліпшення психологічної допомоги населенню УКРАЇНИ - надання адекватних ЄВРОПЕЙСЬКИХ заробітних оплат та пенсій УКРАЇНЦЯМ...!!! У зв'язку з тим, що ми живемо при європейських тарифах на ЖКХ, а ціни на речі та продукти завищені ніж у ЄВРОПІ на такі самі продукти та речі, а заробітні оплати у 3-5 разів менші в Україні ніж на аналогічні у ЄВРОПІ...!!! Так, що на 100% потрібний ефективний метод системи поліпшення психологічної допомоги УРЯДУ УКРАЇНИ та усім чиновникам при владі...!!! Вистачить дурити та обкрадати власну УКРАЇНСЬКУ ГРОМАДУ...!!! Усі психологічні зриви, чвари та не гаразди і насильство у побуті від безгрошів'я та бідного життя та викривленого законодавства та правосуддя...!!!


Новини