Головна Новини Суспільство медицина Як правильно зняти кліща з тіла та що робити з ним далі
commentss НОВИНИ Всі новини

Як правильно зняти кліща з тіла та що робити з ним далі

Інфекціоніст Євген Тімаков розповів, як правильно в домашніх умовах потрібно знімати з тіла кліща, щоб не зашкодити

14 червня 2022, 00:35 comments1126
Поділіться публікацією:

У весняно-літній сезон починають активізуватися кліщі, тому потрібно бути вкрай обережним, адже ці комахи є переносниками збудників деяких інфекцій, які становлять небезпеку для людини. Лікар Євген Тимаков розповів, як правильно зняти кліща з тіла у разі укусу.

Як правильно зняти кліща з тіла та що робити з ним далі

Як правильно зняти кліща (фото з відкритих джерел)

Фахівець зазначив, що якщо комаха присмокталася, то її не можна лякати, щоб вона не випустила в кров людини вміст свого шлунка. Саме в цьому органі кліща розмножуються різні віруси. Вбивати комаху зовні та мазати її маслом лікар не рекомендує.

Якщо ви виявили на тілі кліща, тоді Тимаков каже, що найкраще піти та купити в аптеці копійчаний засіб – петельки чи лопаточки – спеціальні пристосування для видалення кліща. Потім місце на тілі потрібно обробити антисептиком, а знятого кліща передати до лабораторії.

Є й інші способи, як зняти з тіла комаху, коли немає можливості піти до лікаря або купити спеціальний засіб. Якщо ви знаходитесь у лісі, тоді не знімайте кліща голими руками. Обмотайте пальці якоюсь тканиною, а краще одягнути рукавички. Якщо він не встиг ще присмоктатися, то може вийняти його, якщо акуратно потягнути, одночасно розгойдуючи його. Якщо не вийшло – не чіпайте.

При виявленні кліща вдома можна спробувати зняти його пінцетом. Насамперед продезінфікуйте його, а потім захопіть комаху, якомога ближче до шкіри. Повільно витягуйте її вгору, тільки не стискайте, щоб не розчавити. Укушене місце також потрібно обробити йодом.

Якщо витягнути кліща самостійно неможливо, то негайно звертайтеся до лікаря.

Раніше видання "Коментарі" повідомляло, які захворювання можна підхопити через укус кліща.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Новини