Головна Новини Суспільство медицина Як паління підлітків впливає на здоров'я їх майбутніх онуків: дослідження
commentss НОВИНИ Всі новини

Як паління підлітків впливає на здоров'я їх майбутніх онуків: дослідження

Паління у віці до 11 років може мати вплив на здоров'я майбутніх поколінь

22 січня 2022, 21:29
Поділіться публікацією:

Нове дослідження провели вчені Брістольського університету. Результати їх роботи показали зв'язок між зайвою вагою у жінок, чиї діди або прадіди почали палити до періоду статевого дозрівання. Про це пише medicalxpress.

Як паління підлітків впливає на здоров'я їх майбутніх онуків: дослідження

Вчені виявили зв'язок між курінням та ожирінням, фото з відкритих джерел

Щоб дослідити вплив препубертатного впливу на людей, вчені дослідили який вплив має куріння сигарет у передпубертатному періоді на учасників дослідження "Діти 90-х". В експерименті взяли участь понад 14 000 осіб.

У попередніх дослідженнях 2014 року було з'ясовано, що сини батька, що почав регулярно палити до досягнення статевої зрілості (до 11 років), мали більше підшкірного жиру, ніж очікувалося. Нещодавне дослідження показало інші результати. Вчені провели анкетне опитування учасників щодо того, чи палили їхні діди або прадіди.

За результатами дослідження, більше жиру накопичувалося в організмі жінок, чиї діди або прадіди по батьковій лінії почали палити до 13 років у порівнянні з тими, чиї предки почали палити пізніше в дитинстві (від 13 до 16 років). У нащадків чоловічої статі таких ефектів не спостерігалося.

За словами професора Джина Голдінга, науковці дізналися про те, що до статевого дозрівання вплив певних речовин на організм хлопчика матиме ефект на його нащадків. З іншого боку, причинами зайвої ваги в дітей може бути спосіб життя їхніх предків або інші супутні фактори.

Якщо ці припущення будуть підтверджені в інших наборах даних, це буде одне з перших досліджень, що допомогло з'ясувати зв'язки між поколіннями.

Як повідомляв портал "Коментарі", в Україні скоротилося число пенсіонерів впродовж останніх п'яти років на понад один мільйон осіб (1 415 400). Стрімке зменшення кількості тих, хто отримує пенсії, відбулося з 2016 року.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини