Головна Новини Суспільство медицина Як надавати першу психологічну допомогу: поради МОЗ
commentss НОВИНИ Всі новини

Як надавати першу психологічну допомогу: поради МОЗ

П’ять кроків допоможуть людині самостійно здолати стрес без звернення до фахівця за психологічною підтримкою

17 травня 2021, 20:33
Поділіться публікацією:

Людина може впоратися зі стресом та емоціями самостійно. Якщо це зробити важко та потрібна підтримка, до звернення до фахівця можна надати першу психологічну допомогу. Про надання першої психологічної допомоги розповіли у Центрі громадського здоров’я Міністерства охорони здоров’я (МОЗ) України.

Як надавати першу психологічну допомогу: поради МОЗ

Психологічна допомога. Фото: followers.com.ua

Надання першої психологічної допомоги діє за принципом "рівний рівному". Це використовують серед ветеранів та медиків, в інших спільнотах. П’ять кроків, які допоможуть людині впоратись зі стресом, можуть зробити рідні, друзі, близькі.

Впізнати проблему

Треба дати знати людині, що ви за неї переживаєте, та вам не байдуже. Наприклад, "я бачу, що ти плакав вчора", "мене турбує те, що ти перестала дотримуватися свого ранкового кавового ритуалу". Запитайте, чи готова людина поговорити, але не наполягайте.

Вислухати та не засуджувати

Не порівнюйте проблеми та досвід людини зі своїми. У кожного своє минуле. Дуже важливо не засуджувати людину, яка ділиться із вами своїми переживаннями.

Відреагувати та підтримати

Порадьте людині техніки самодопомоги. Нагадайте, що ви поруч та завжди готові допомогти. Поділіться інформацією про те, як впоратися зі стресом або іншими емоційними переживаннями.

Запропонувати допомогу фахівця

Пропозиція звернутися по допомогу до фахівця з психічного здоров’я може бути одним з варіантів впоратись зі стресом. Ви маєте бути готові, що людина вам відмовить. Донесіть, що звертатися по допомогу — це не соромно, це нормально.

Відстежити стан здоров’я

Переконайтеся, що людина відвідала фахівця з психічного здоров’я. Можливо вона отримала кваліфіковану допомогу у інший спосіб. Наприклад, зателефонувала на гарячу лінію або сходила на групову терапію. Поцікавтеся, як людина почувається та чи стало їй легше.

"Пам’ятайте, ці п’ять кроків не стосуються тих випадків, коли людина переживає панічну атаку або має суїцидальні думки. Тоді варто наполягати на візиті до психотерапевта або психіатра, адже це ситуації, які вимагають негайного реагування", — наголосили в Центрі громадського здоров’я.

Раніше експерти розповіли, які речі відбуваються з організмом, коли людина спить.

Портал "Коментарі" також інформував, який раціон допоможе збільшити тривалість життя.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини