Головна Новини Суспільство медицина Вперше за історію медицини: вчені змогли повернути зір повністю сліпій людині
commentss НОВИНИ Всі новини

Вперше за історію медицини: вчені змогли повернути зір повністю сліпій людині

Сліпий чоловік не бачив світ протягом 40-років

25 травня 2021, 13:14
Автор:
avatar

Денис

Поділіться публікацією:








Вперше за історію медицини: вчені змогли повернути зір повністю сліпій людині

Операція з відновлення зору - фото: з відкритих джерел

У Сполучених Штатах Америки медики частково відновили зір повністю сліпій людині. Про операцію розповіли в журналі Nature.

58-річний американець осліп, коли йому було ще 18 через серйозне захворювання очей під назвою пігментний ретиніт. Це хвороба передається у спадок. Через порушення функцій клітин, які фіксують світло, в людини сильно погіршується зір, а часто й повністю втрачається можливість бачити.

Завдяки генної інженерії, очі пацієнта, який осліп 40 років тому, стали знову світлочутливими. Це перший подібний випадок в історії медицини. Експеримент тривав кілька місяців. Нові технології змогли змусити очей американця виробляти канальні родопсини.

Для того, щоб повернути пацієнтові давно втрачений зір, фахівці ввели в його очне яблуко аденовірус з геномом, який почав кодувати білок, здатний сприймати жовтуватий спектр. Менш ніж через пів року чоловікові видали спеціальні окуляри, які проектують зображення на сітківку його ока. Ще через кілька місяців до пацієнта частково повернувся зір.  Він зміг розгледіти коробки, комп'ютер, склянки та інші предмети.

За словами вчених, мозок пацієнта зміг адаптуватися до нових умов і почав сприймати нетипові сигнали від сітківки ока з навколишнім світом. Його мозок вивчив "нову мову". Це стало зрозуміло після зробленої електроенцефалограми.

Нагадаємо, раніше видання "Коментарі" повідомляло про те, що NASA опублікувала фото марсохода на горі, яку він підкорював 7 років. А також інформувало про те, що пошуковик Google буде допомагати людям збирати сумку в похід: як це буде працювати.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини