Головна Новини Суспільство медицина Вчені зробили прорив у лікуванні хвороби Альцгеймера
commentss НОВИНИ Всі новини

Вчені зробили прорив у лікуванні хвороби Альцгеймера

Вчені з Токійського університету розробили речовину, здатну розщеплювати бляшки в головному мозку, які пов'язують з розвитком хвороби Альцгеймера

15 квітня 2021, 12:55
Поділіться публікацією:

Дослідники з усього світу намагаються створити ліки, які б захистили людей від хвороби Альцгеймера — найбільш поширеної форми деменції, при якій головний мозок перестає належним чином виконувати свої функції. І японським вченим вдалося трохи просунутися в цьому напрямку.

Вчені зробили прорив у лікуванні хвороби Альцгеймера

прорив в лікуванні хвороби Альцгеймера (фото з відкритих джерел)

Основна гіпотеза розвитку хвороби Альцгеймера пов'язує її з відкладенням в головному мозку бляшок патологічного білка бета-амілоїду. Раніше дослідники намагалися впоратися з цими бляшками за допомогою моноклональних антитіл. Але препарати не показували ефективних результатів. Ті ліки, які на цей час застосовують для лікування недуги, впливають лише на певний тип патології.

Вчені з Токійського університету виявили новий метод, а точніше створили молекулу — каталізатор фотооксигенації. Ця речовина при попаданні в організм здатна вивільнити атоми кисню. Молекула залишається інертною, поки на неї не подіють світлом ближнього інфрачервоного діапазону.

Фахівці випробували свій каталізатор на лабораторних гризунах з хворобою Альцгеймера. Тваринам ввели речовину в головний мозок, після цього висвітлювали його інфрачервоним випромінюванням за допомогою спеціально зонда протягом тижня по пів години в день. Результати експерименту показали, що кількість бета-амілоїду, який формує бляшки, суттєво зменшилася.

Автори дослідження провели свій метод і на мертвому мозку людей з хворобою Альцгеймера. Результати вразили, адже бляшки почали розпадатися. Тепер японські вчені хочуть удосконалити свій метод.

Раніше видання "Коментарі" повідомляло, що в лікуванні хвороби Альцгеймера може допомогти гормон кохання.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення


Новини