Головна Новини Суспільство медицина Вчені: вакцина Pfizer лише частково захищає від нового штаму
commentss НОВИНИ Всі новини

Вчені: вакцина Pfizer лише частково захищає від нового штаму

Дослідження показує, що вакцина Pfizer проти COVID-19 може лише частково захистити від Omicron

8 грудня 2021, 11:38
Поділіться публікацією:

Варіант коронавірусу Omicron може частково уникнути захисту від двох доз вакцини проти COVID-19 Pfizer. Таку заяву зробив керівник науково-дослідної лабораторії Африканського інституту досліджень охорони здоров’я у вівторок, 7 грудня. Про це повідомляє Reuters.

Вчені: вакцина Pfizer лише частково захищає від нового штаму

Вакцинація - фото з відкритих джерел

Тим не менш, дослідження показало, що кров людей, які отримали дві дози вакцини і мали попередню інфекцію, здебільшого здатна нейтралізувати новий штам, що свідчить про те, що бустерні дози вакцини можуть допомогти відбити інфекцію.

Алекс Сігал, професор Африканського інституту досліджень охорони здоров’я, повідомив у Twitter, що відбулося "дуже значне зниження" нейтралізації варіанту Omicron порівняно з попереднім штамом COVID-19.

Згідно з рукописом, опублікованим на веб-сайті його лабораторії, лабораторія перевірила кров 12 людей, які були вакциновані двома дозами вакцини Pfizer/BioNTech. Попередні дані в рукописі ще не були рецензовані.

Кров п’яти з шести людей, які були вакциновані, а також раніше інфіковані COVID-19, все ще нейтралізувала варіант Omicron, йдеться в рукописі.

"Ці результати кращі, ніж я очікував. Чим більше у вас антитіл, тим більше шансів, що ви будете захищені від Omicron", — написав Сігал у Twitter.

Згідно з рукописом, лабораторія спостерігала зниження рівня нейтралізуючих антитіл проти варіанту Omicron 41 раз. Сігал заявив у Twitter, що цифра, ймовірно, буде скоригована після того, як його лабораторія проведе більше експериментів.

Хоча нейтралізуючі антитіла є індикатором імунної відповіді організму, вчені вважають, що інші види клітин, такі як В-клітини і Т-клітини, також стимулюються вакцинами і допомагають захистити від впливу коронавірусу.

Попередні дані не свідчать про те, що вакцина менш здатна запобігти важким захворюванням або смерті. Поки тривають лабораторні тести, генеральний директор BioNTech Угур Шахін заявив минулого тижня, що "ми вважаємо, що люди матимуть значний захист від важкої хвороби, спричиненої Omicron". 

Всесвітня організація охорони здоров’я 26 листопада класифікувала новий штам як "варіант, що викликає занепокоєння", але заявила, що немає доказів, що підтверджують необхідність нових вакцин, спеціально розроблених для боротьби з варіантом Omicron і з його численними мутаціями.

Поки що немає значущих даних про те, як вакцини від Moderna, Johnson & Johnson та інших виробників ліків протистоять новому варіанту. Очікується, що всі виробники, включаючи Pfizer і BioNTech, опублікують власні дані протягом кількох тижнів.

Шахін з BioNTech повідомив NBC News у вівторок, 7 грудня, що виробник ліків має дані, які надійдуть у середу або четвер, пов’язані з новим варіантом.

Головний експерт з інфекційних захворювань США доктор Ентоні Фаучі заявив у вівторок, 7 грудня, що попередні дані вказують на те, що варіант коронавірусу Omicron, ймовірно, має вищий ступінь передачі, але менш важкі симптоми.

Умер Раффат, аналітик Evercore ISI, зазначив, що з одного досліження не треба робити багато висновків, додавши, що в попередніх лабораторних дослідженнях спостерігалися значні відмінності у вимірюванні зниження рівня антитіл.

"Давайте почекаємо додаткових досліджень, щоб намалювати мозаїку", — сказав Раффат.

Як повідомяли раніше "Коментарі", на сьогодні дослідження показали, що штам має коефіцієнт розмноження 2. Це означає, що кожен хворий може інфікувати ще двох інших людей.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини