Головна Новини Суспільство медицина Вчені розібралися, як працює ефект плацебо
commentss НОВИНИ Всі новини

Вчені розібралися, як працює ефект плацебо

Насправді всім добровольцям наносили на шкіру вазелін, тому будь-які відмінності при сприйнятті болю пов'язані з ефектом плацебо або ноцебо.

10 листопада 2021, 02:55
Поділіться публікацією:

Усі ми чули про ефект плацебо. Фахівцям вдалося визначити галузь мозку, яка відповідає за віру в те, що нам допомагають препарати без лікувальних властивостей. Так, вчені вимірювали активність мозку за допомогою функціональної МРТ у той момент, коли добровольці відчували біль від гарячого предмета, прикладеного до руки, пише neo.life.

Вчені розібралися, як працює ефект плацебо

Ефект плацебо - фото з відкритих джерел

Попередньо дослідники сказали учасникам експерименту, що на шкіру буде нанесено один із трьох складів: знеболюючий крем з лідокаїном, вазелін або крем з капсаїцином, що посилює печіння. Насправді всім добровольцям наносили на шкіру вазелін, тому будь-які відмінності при сприйнятті болю пов'язані з ефектом плацебо або ноцебо. Нагадаємо, що при ефекті плацебо людина впевнена, що їй допоміг препарат, навіть якщо насправді це була пустушка. При ефект ноцебо, навпаки, людина відчуває побічні ефекти при прийомі засобу, що не надає реальної фармакологічної дії.

Виявилося, що і ефект плацебо, і ефект ноцебо пов'язаний з активністю невеликої області нейронів, яка називається rostral ventromedial medulla (RVM) і розташована в довгастому мозку, задньому відділі головного мозку, що є безпосереднім продовженням спинного мозку. Також важливу роль у цьому процесі грає так звана сіра речовина, яка відіграє роль у регуляції больової чутливості.

Нагадаємо,  міністерство охорони здоров'я повідомило, що інсулін відтепер можна отримати за електронною рецептом в будь-якій аптеці, підключеної до системи "Доступні ліки". З 1 жовтня 2021 року хворі на діабет отримають інсулін безкоштовно, натомість держава виділяє аптекам на компенсацію вартості препарату 660 млн грн. Нині кількість аптек, де її можна отримати, — 5,3 тис, що вчетверо більше, ніж кілька місяців тому. Займається доступністю інсуліну до Національної служби здоров'я України (НСЗУ). Завдяки цьому зникнуть два недоліки:







Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини